Zanzibar

Zanzibar

Zanzibar

Snažím sa fotiť autentické fotky, ktoré zachytia atmosféru pláže. Pre viac krásnych profesionálnych fotiek pozri MustSeeSpots.

Peniaze:

Tanzanský šilink TZS

10 000 TZS = 3,56 Eur                     10 000 TZS = 92,24 CZK

Pozor!: Všade sa dá platiť dolármi, preto je dobrý nápad príletieť už s dolármi.

Za každý výber z bakomatu platíš poplatok 17 500 TZS a dá sa vybrať len obmedzená suma cca  600 000 TZS.

Bankomat nájdeš len v meste Nungwi, Paje, Stone Town a na letisku.

Jedlo:

Na Zanzibare sa naješ v 90% naozaj chutne. Odporúčam len tie NAJ reštaurácie s chutným kvalitným jedlom.

U domácich v ich pouličných boxoch sa naješ za 2 000 TZS = cca 1 Eur. Jedlo je čerstvé a chutné, ale predsa je to na vlastné riziko.

V reštauráciách jedlo stojí od 10 000 TZS do 30 000 TZS = od 3, 50 Eur do 11 EUR

Keď budeš v Stone Towne uži si večerné trhy  s  čisto domácim jedlom v Forodhani Parku pri západoch slnka.

Pozor na ich vodu, radšej si aj zuby umývaj v balenej vode.

TIP: Keď dorazíš daj si čas, kým prejdeš na to much fruits stravu a ovocné šťavy a hlavne, ak sa tak doma nestravuješ. Môžeš mať hnačku. Na hnačku si kúp Imodium v lekárni, naše lieky (čierne uhlie, Smekta) moc nezaberajú. Dávaj si pozor na ich ľad vo freshoch. V reštauráciách, ktoré odporúčam používajú len balenú vodu.

 

Ubytovanie: 

Snažíme sa ubytovávať trošku lepšie ako je Low Cost, kedže my na ubytovaní len prespávame. Cenovo od 80 000 TZS  do 160 000 TZS. Rezervujeme si  dopredu len prvé ubytovanie po prílete.

Pozor Low Cost! Si v Afrike, ľudia majú na čistotu iné merítko a nie je ich tu moc zručných, preto odpadávajúce klučky, ošúpané steny, špinavé pohovky a zaprané obliečky sú štandard. V Afrike sa stáva, že vypadáva elektrina a Wifi je slabšie. Ak potrebuješ pracovať určite nájdeš dobrý hotel s dobrou Wifi a dohodneš sa na pripojení.

Sú tu aj hotely s Európskymi majiteľmi, ceny sú rôzne. Odporúčam rezervovať dopredu ak sa plánujete presúvať po ostrove. Na Severných turistických plážach a na Východnej Paje nájdeš lepšie ubytovania a viacero dobrých reštaurácií.

Doprava: 

Taxíkmi, kde cenu musíš vždy zjednať.  Je to nepríjemné, pretože sa musíš s nimi naozaj naťahovať. Na Zanzibare je veľa bohatých turistov, preto ceny vysoko nastrelujú a musíš cenu zjednávať (čo bohatý samozrejme nerobia). Počítaj s cenami ako u nás. Cca 50 km = 60 000 TZS

Meskými dodávkami s drevenými lavicami Dalla Dalla za pár drobných. Odporúčam sa na cenu spýtať dopredu, aby ťa „neokradli“.

Meskými a prímeskými autobusmi, stopneš si ich na kraji cesty. Je to úplne bezpečné. Ako biely zaplatíš trošku viacej drobných ako domáci. (Pozn.: My sme im za presun medzi plážami dali väčšinou 1 000 TZS za dvoch). Pozor! Za autobus platíš vždy na zástavke pri vystupovaní z autobusu. Nikdy neplať nikomu dopredu. Sú tam podnikavý domáci, ktorý ťa ochotne doprevadia na zástavku autobusu a pýtajú od teba peniaze. My sme si mysleli, že to je šofér autobusu a pomohol nám, keď videl, že nevieme nájsť správny bus, ale ukázalo sa, že to bol zlodej.

Môžeš si požičať skúter alebo motorku. Ceny sú naozaj rôzne, záleží od oblasti a od tvojich zjednávacích schopností. (Pozn.: Stalo sa nám, že sme zo 75 000 TZS/ 2 dni  zjednali na 35 000 TZS/ 2 dni s tým, že si skúster vyzdvihneme na druhý deň. A on ho požičal niekomu inému za lepšiu cenu).

Zanzibarský autobus

Zanzibar

Príliv a odliv:

Na Zanzibare je dôležité sledovať prílivy a odlivy. Severné pláže sú najkrajšie a najoblúbenejšie bez množstva rias, východné pláže sú krásne ale veterné a majú výrazný príliv a odliv, niektoré s množstvom rias. Najlepšie pláže na ktorých sa ubytuj sú:

Severné: Nungwi a Kendwa

Východné: Michamwi a Paje.

TIP: Zapoj sa do zbierania plastov s domácimi deťmi

Zanzibar

Prílet letisko Zanzibar Aiport ZNZ

Medzinárdné letisko sa nachádza cca 5 km od hlavného mesta Zanzibar s historickým centrom Stone Town.

Po prílete si musíš zaplatiť víza 50 EUR, dá sa platiť kartou. Papiere si vypíšeš už v lietadle alebo na letisku.

Na letisku si kúpiš dátovú kartu. TIP: Odporúčam Vodacom Tanzania, internet ide podstatne rýchlejšie. Zantel tu má každý, internet ide pomaly a vypadáva. Za 60 GB sme dali 30 EUR. Cenu môžeš skúsiť zjednať.

Na letisku si vyberieš taxikára, ktorý ťa odvezie na ubytovanie. Ceny sa tu zjednávajú sú na to pripravení, preto ti cenu nastrelia.

TIP: Ak ideš cestovať po Zanzibare môžeš začať autentickou oblasťou s domácou BUBUBU plážou (stačia ti 2 noci) a postupovať na Sever na najkrajšie turistické pláže s ubytovaním na Nungwi (viacej nocí), prejsť na Východné pláže s ubytovaním na turistickej pláži Paje (viacej nocí), ktoré môžeš prejsť Dalla Dalla alebo si požičať skúter.  Cestu môžeš skonciť v Stone Towne so šnorchlovaním na Prison Islande a Mnemba Island (4 noci).

Domáca BUBUBU pláž

BUBUBU

Najkrajšie východiskové body Zanzibar

Zanzibar

 

 

 

 

 

My sme si Zanzibar rozdelili na 4 oblasti so 4 rôznymi ubytovaniami, tak aby sme prešli všetky pláže.

Západ s plážou BUBUBU, ktorá nie je najlepšia ale je to oblasť s autentickým životom domácich. Spravili sme si výlet Masingini Forest- opičky a do Spice Farms. Cez tieto oblasti vedie hlavná cesta, takže keď sa presúvaš na Sever alebo Východ môžeš ich navštíviť cestou, vodič taxíku ťa počká.

Prosím parku Cheetahs Rock a Zanzibar Park sa vyhnite, nepodporujte to! Zvieratá sú tam držané nasilu, nie sú to zvieratá na hladkanie a nie je to vôbec záchranná stanica! Pre domácich je to ZOO, ktorú oni sami nenavštevujú a nehovoria o nej radi.

S s ubytovaním na Nangwi a návšteva SV pláži.

V s ubytovaním na Michamvi  a v Paje.

Hlavné mesto Stone Town s výletmi na Prison Iland a Mnemba.

Spice Garden Zanzibar

Spice Garden Zanzibar

Masingini Forest

Masingini Forest

Najturistickejšie a najteplejšie pláže na S

Nungwi a Kendwa

sú menej závislé do prílivu a odlivu a ideálne aj pre sólo cestovateľov. Patria medzi naobľúbenejšie pláže na Zanzibare . Ľudia sú tu priatelskí a radi sa zoznamujú.

Cestou z pláže Nungwi na pláž Kendwa cca 30 min.

Kendwa

Pláž Nungwi je rušnejšia pláž na ktorej si môžeš s domácimi zahrať volejbal, je tu mnoho agentúr a potápčaských klubov.

Jedlo: Najlepšia reštaurácia Baduliny, potom talianska MamaMia a the Corner.

Diskotéjky: s domácimi v Istanbul a Cocoloco, dávajte si pozor na svoje veci, niektorí tam chodia robiť  „biznis“, ako hovoria domáci :D.

Jazdy na koni po plážach sú známe na Zanzibare. Najprv sa mi to nepáčilo, kone v horúčave ?! ale potom sme videli ako sú pekne ustajnené a tá hodinka na horúcom slnku im asi neublíži 🙂  preto odporúčam Sea Cliff Resort. 

Ubytovanie: Makofi Guesthouse, Luxury Z Hotel, lacnejšie Highland Bungalovs Zanzibar

Najkrajšia pláž Kendwa so skvelou reštauráciou Kendwa Rock na ktorú sa dostaneš plážovou polhodinovou prechádzkou  z Nungwi- keď je odliv. My sem vyrazili cca 9 hod. keď slniečko ešte nepálilo a vracali sa okolo 15 – 16 hod. pred prílivom.

Na pláž sa dostaneš aj taxíkom z Nungwi do Kendwa za max. 15 000 TZS.

Známe sú  Full Moon Party, ktoré sa organizujú pri splne. 

Sushi s kaviárom Kenva Rock

Severo východné pláže Matemwe, Kiwengwa a Pongwe sú pláže, ktoré môžeš navštíviť aj miestnym autobusom.

Matemwe je chladnejšia pláž s dedinským životom.

Pongwe je plážové chladnejšie letovisko.

Ubytovanie: Pongwe Lodge alebo luxusné Tuli a Zanzibar Uniqou Beach Resort.

Východné veterné pláže

Matemwe, Michamvi, Kiwengwa, Pongwe, Uroa, Chwaka, Paje, Jambiani

sú páže výrazne závislé od prílivu a odlivu, počas ktorého sa more vzdiali aj až o 100 metrov. Aj počas prílivu je tam pomerne nízka voda, preto sú ideálne na KiteBoarding pre začiatočníkov.

Fotené z Hotel Moment in Time, odliv Uroa Beach

Uroa

Na najkrajšej východnej pláži s bielym pieskom Michamvi  si užiješ krásne západy slnka na Zanzibarských „Malých Divách“ v plážovom bare Laguna Beach Bar a skvelú tanečnú hudbu počas celého dňa, drinky a  párty s večerným plážovým ohňom a grilovačkou v Kae Beach Bar. Ak nie si ubytovaný v rezorte, tak sa naješ len u domácich, rezorty ponúkajú večere len pre svojich ubytovaných.

Spravili sme si výlet autobusom až na Jambiani a postupne sa vracali po plážach.

Michamvi Sunset Beach

Pláž Pongwe – s gurmánskou Rock Restaurant. Bol odliv, pláž bola nádherná s jazierkami plnými ježkou a hviezdic.

Bwejuu je domáckejšia  tichá pláž „na dedine“ s lokálnym jedlo. Známa je dedinka Tsunami Village. Vyskúšaje Konyagi- lokálny rum.

Paje je veterná pláž známa Kiteboarding (surfom s padákom) a večerným životom so skvelými reštauráciami.  Je to dlhá pláž s bielym pieskom a dlhým vstupom do oceánu, preto je vhodná aj pre začiatočníkov.  Ak sa chceš naučiť Kiteboarding, zaplať si drahších inštruktorov- budeš mať modernejšiu výstroj a osobnejší prístup, odporúčali nám Kite Centrum. 

Na pláži je veľa akože „Masajov“, ktorí sa 100x za deň opýtajú: How are you? You want to shop? See our Masaj market. Treba im povedať, že nemáte peniaze alebo že nie ste turisti, ale bývate tu dlhodobo. Dajú vám možno pokoj 😀

Reštaurácie: Skvelé jedlo v Delight Restaurant, skvelé drinky v Ocean Restaurant. Veľmi chutná a lacná Vege restaurácia s jedlom za 10 000 TZN

Ubytovanie: Odporúčam Nakumenda Paje Villa, útulné, čisté a lacné. Priteľké prostredie vhodné pre single cestovateľov.

My sme tu boli od 24.2 do 7.3. Spln bol 27.2. Ráno bola pláž s dlhánskym odlivom, bez rias – vhodná na učenie Kiteboardingu. Kúpať sa nedalo. Okolo 12 sa začínala napúšťať a okolo 14 sa už kúpeš. Okolo 15 sa pláž začínala plniť ľuďmi.  Slnko je fakt horúce a je tu na môj vkus dosť veterno, preto si myslím, že to nie je pláž pre rodiny s malými deťmi.  Po splne sa to začalo meniť a odliv začínal byť po obede. 

 

Paje beach

Oproti pláže Jambiani je Kuza Cave v ktorej sa okúpeš v sladkej vode. Vstupné 10 000 TZS. Môžeš si ako bonus užiť aj Swahilli zábavu z ich tancom, ktorú majú 7.30 každú stredu.  Cestou ku Kuza Cave je škôlka, ktorú môžeš navštíviť. Deti sa potešia anglickým knižkám, písacím a kresliacim potrebám, poprípade topánkam. Myslím si, že plyšové hračky a podobné pracholapače sú tu najmenej potrebné.

Kuza Cave

Jambiani je skvelá pláž na ktorej môžeš navštíviť miestnych rybárov, ženské krúžky, farmy s bylinkami a riasami aj s tradičným svahilským obedom. Odporúčam si to dohodnúť s domácimi, nie ísť na vlastnú päsť. Dobré centrum je Kite Paradise a Kambodža Jabiany.

Matemwe je pokojná rybárska dedina, kde môžeš vidieť pláž plnú rybárskych lodí a rias. Exkluzívne hotely v oblasti majú pláže vyčistené.

Je chladnejšia pekná a pokojná pláž.

Chwaka je domáca pláž s veľa riasami, ktoré sa tiahnu až ďaleko do mora. Je to oblasť s resortami, ktoré majú svoj vlastný bazén a preto sú aj cenovo prístupnejšie.

Paje veterná pláž s Kite surfermi a kravičkami

Plážové oblečenie Dyonadresess pre Africkú Exotiku

Môžete sa tešiť na tropické podnebie s najteplejšími mesiacmi január až marec, kedy sa teploty vzduchu pohybujú okolo 32 – 33 °C a v apríli až júni je 31 – 29 °C. Pozor od cca apríla do mája panuje na ostrove obdobie dažďov a preto niektoré hotely ich využívajú na rekonštrukcie.

Slnko tu páli a preto využijete aj celé plavky na šnorchlovanie. Pre mňa sú kaftany a plážové šaty must have, nakoľko si chcem chrániť kožu pred spálením. Na východných plážach je dosť veterno, čiže určite sú lepšou volbou ako „vytahané tričká“.

Ak sem idete v období dažňou, nezabudnite na pršiplášť.

Pongwe beach

Michamvi beach

Paje beach

Stone Town

Hlavné mesto, ktoré prejdeš ulicami za deň a druhý deň si spravíš výlet malou ľoďkou na Prison Island a Nakupenda beach.

Pamiatky, ktoré navštevujú turisti sú Old Fort, House of Wonders, Palace Museum, Old Customs House, Old Dispensary- jedna z najkrajších budóv na Zanzibare, Old Slave Market.

Prison Island pre domácich Changu je ostrov na ktorom držia veľké suchozemské korytnačky. Je to pretlačené turistami a teda nemyslím si, že je to zážitok aj pre tie korytnačky. Druhý krát by som sa tomu vyhla. Okolo ostrova sa dá šnorchlovať, sú tam koraly a hviezdice.

Nakupenda beach je ostrov z piesku na ktorý sa dostaneš ľoďkou s domácimi za 40 000 TZS. Môžeš si objednať celodenný výlet aj s jedlom. Mesto má tiež svoju  prístavnú pláž.

Nakupenda beach

Nakupenda

Prison Island

Prison Island

V Stone Towne nájdeš pár skvelých reštaurácií:

Najlacnejšie a zážitkové: Každý večer na pobreží Stone Townu vo Forodhani Park pouličný predavači ponúkajú lokálne jedlo. Stretávajú sa tam domáci, skáču do vody, tancujú. Je to autentický večerný život mesta. Hneď oproti máš vynikajúcu reštauráciu Fish Market.

TIP: Vyskúšaj miestu polievku urojo soup (Zanzibar Mix),  Zanzibar pizza robenú na Ghi a šťavu z cukrovej trstiny. Môžeš tiež skúsiť kashata, mishkaki and mango with chilli. Skús sladké banány s čokoládovou plevou alebo slané s mäsom, zeleninou a syrom.

Reštaurácia s autentickým lacným lokálnym jedlo je Lukmaan alebo je v hotely The Passing Show. Miestne jedlá sú vyprážané ryby a kuracie mäso, ryža biriyani a pilau, samosas a chapatis. Domáci sa stretávajú na čiernej káve so zázvorom v Jaws Corner. Vyskúšaj cassava chips, baobab fruit and mango with chilli and salt a v káve kúsok kashaty.

Drahé a zážitkové: Africká top reštaurácia Emerson na Hurumzi s krásnym výhľadom na mesto a živou hudbou Taarab a sesterská reštaurácia Tea House na najvyššom poschodí hotela Emerson Spice.  Je jednou z najlepších reštaurácií vo východnej Afrike. Dostaneš 5-chodové menu, ktoré menia každý deň podľa úlovkov rybárov. 

Darajani Market je na kraji mesta a nakúpiš si na ňom kvalitné čisté koreniny a aj zaujímavé látky.

Pre skupinky môže byť zážiťok aj Stone Town Food Walk

Pobrežie Stone Town s meskou plážou

Stone Town

Tip! Kúpele: Jedno z najlepších miest nám bolo doporučené kúpele Mrembo Spa, ktoré má všetky procedúry ekologické, prírodné. Kúra Singo je oblúbená svahlskími ženami v deň svadby.

Môžeš letieť lacným domácim letom na ostrov Pemba so svetoznámim strediskom Manta resort s podmorskou miestnosťou.

Súvisiace príspevky