Prečo už nie biele/snehovobiele svadobné šaty?

Pretože, čistá biela/snehovobiela farba pristane naozaj máloktorej neveste a odtieňov bielej farby je viac než dosť! …a to vedia všetky nevesty, ktorým je móda blízka.

Ale sú tu aj nevesty, ktoré si myslia, že svadobné šaty majú byť biele/snehovobiele lebo je to tradícia. Ale! Ako vznila táto tradícia?

 

 

? Tradícia bielych svadobných šiat začala v roku 1840 „okukaním v aristokratických kruhoch“ žiarivých svadobných šiat anglickej  královnej Viktórie, ktorá sa vydávala v tejto farbe len preto, lebo bola jej obľúbenou farbou. 

Kráľovná Viktória 10. februára 1840

Biela farba sa stala biznisom

A potom postupne …. biela farba sa stala biznisom, ako sa začali v druhej polovici 20. storočia vyrábať lacné syntetické látky z ktorých boli biele svadobné šaty cenovo dostupné aj pre strednú triedu. Dovtedy si ženy obliekali pred oltár svoje najkrajšie šaty, ktoré neboli biele, pretože to bolo neprakatické. Ak nevesta chcela niečo vyjadriť farbou svojich šiat v deň svadby, šaty boli v modrej farbe, ktorá bola farbou Panny Márie a symbolizovala čistotu a vernosť.

?‍♀️ Zaujímavosť (zdroj Wikipedia): Všeobecne je biela farba synonymum čistoty a nepoškvrnenosti. V západnej kultúre a aj v Japonsku je biela farbou tradičných svadobných šiat, ale v čínskej a indickej tradícii je biela farba smútočná, symbolizuje smrť a je farbou duchou.

Slovenské nevesty nosili aj čierne svadobné šaty, ktoré boli veľmi podobné sviatočným šatám „krojom“, ktoré sa nosili do kostala. Symbolom čistoty bol honostný veniec zo živých kvetov, rozmarínu a zelene. Ak dievča stratilo poctivnosť pred svadbou, mala na hlave miesto kvetov uviazanú šatku.

Ako si vybrať farbu svadobných šiat? 

Až keď sa ako nevesta začneš obzerať po bielych svadobných šatách zistíš, že tých odtieňov bielej farby je ako si až moc a rád, ako si vybrať správny odtieň bielej je ešte viacej ?‍♀️ .

  • Najčastejšie sa stretneš s výberom odtieňu bielej podľa toho aký si farebný typ. Úprimne, ktorá z nás to vie?

Ale! toto je naozaj prežitok, pretože na trhu je už množstvo svadobných šiat v rôznych štýloch a farebných kombináciách, ktoré sú dôležitejšie ako správny odtieň bielej. Ak si sa rozhodla pre hľadanie a skúšanie šiat v salónoch, skús sa najprv zamyslieť nad svojím štýlom a tým, čo sa ti naozaj páči.

Odtieňe bielej farby 

Jemne transparentý živôtik na čisto bielych svadobných šatách posiatych korálkami

  • Čistá biela/snehovobiela farba – je to chladná biela farba. V tejto farbe nájsť krásnu kvalitnú krajku je naozaj vzácnosť, pretože pristane len máloktorej neveste a krajky sa prestávajú výrábať. Treba ju vedieť naozaj vhodne skombinovať aj s modelom šiat.

TIP:  Ak chceš žiarivé svadobné šaty použijeme materiály, ktoré sa ligocú a pripomínajú trblietavý sneh alebo lesk rannej rosy na lúke.

Jemne transparentný živôtik na bielych svadobných šatách

  • Biela farba – o niečo teplejší prírodnejší odtieň bielej farby. Biela farba nepristane každému, preto svetový návrhári a dizajnéri krajok ponúkajú málo krajok v tejto farbe. Pri výbere ti rada poradím, stačí mi poslať tvoju fotku alebo sa môžeš prísť pozrieť na najkrajšie biele krajky, ktoré mám skladom.

TIP: Ak túžiš po bielych svadobných šatách zjemníme ich transparentným živôtikom alebo tylovou krajkou, cez ktoré bude presvitať telová farba tela.

Ivory/Smotanový živôtik z hrubej dizajnérskej krajky

  • Ivory/Smotanová farba až do slonovinovej kosti – prírodnejší teplý odtieň bielej farby, ktorá pristane skoro každému. V tejto farbe sa vyrába väčšina dizajnérskych prepracovaných krajok vzorom aj materiálom pre všetky svadobné štýly.

Svadobné šaty pre trendové nevesty 2020

Ľanové odtiene „bielej farby“

Ľanové odtiene bielej farby sú typické pre prírodné materiály a ideálne práve pre nevesty, ktoré plánujú svadbu v stále obľúbenejšom prírodnom boho, gypsy, vidieckom alebo ľudovom štýle. 

Šampáňo 3D aplikácie s korálkami na Ivory/Smotanových svadobných šatách

Vanilkové svadobné šaty s hačkovanou krajkou v ľudovom štýle

  • Šampáňo farba – má krémový nádych, ale nie je to krémová farba!. Svadobné šaty v tejto farbe sú dokonalé pre jesennú svadbu, kedy priroda hrá najteplejšími farbami.

Tylová krajka vyšívaná prírodnými bavlnenými niťami

Vanilkové korálky na Ivory/Smotanových svadobných šatách

  • Vanilková farba – má žltý nádych, ale nie je to žltá farba!. Je to najprírodnejšia farba, ktorá je typická pre prírodné materiály a preto je vhodná pre ľudové nevesty, ktoré šaty chcú doplniť o ľudové prvky a sušené venčeky.

Jemné púdrové odtieňe svadobných šiat

Jemné púdrové svadobné šaty sú jedny z najromantickejších svadobných šiat, pretože sú veľmi blízko k farbe pokožky a to im dáva neskutočnú ľahkosť a ženskú jemnosť. Sú to čisto ženské farbičky.

Boho svadobné šaty

Veľmi rada kombinujem púdrové farby s ivory/smotanovým závojovým tylom, aby bola zachovaná aj naša tradícia bielej farby pre svadobné šaty.

Púdrové svadobné šaty

Kombinácia telového spodničkového základu šiat s ľahučkým závojovým tylom v belasej modrej a bielej farbe.

Svadobné šaty vyšívané kvetmi

Jemné farebné krajkové aplikácie na bielom základe šiat.

Svadobné šaty vyšívané kvetmi ako pre lesné víly

Živôtiky vyšívané veľkými kvetmi.

Živôtiky vyšívané cez prsia lúčnymi kvetmi.

Živôtiky vyšívané 3D kvetmi, korálkami a flitrami.

Svadobné šaty posiate korálkami a priesvitnými flitrami

pripomínajúce trblietavý sneh alebo lesk rannej rosy na lúke.