Svadobný podväzok- „niečo modré, nové alebo požičané“

Dodržanie a uctenie si tradície v podobne 5 tradičných vecí pre nevestu Niečo nové, niečo staré, niečo požičané, niečo modré a darované nesie v sebe hlbokú symboliku, ktorá ti má priniesť šťastie a hojnosť v manželstve.

Niečo nové, je to symbol nového začiatku v novomanželskom živote, preto vec, ktorú si vyberieš by mala odzrkadlovať tvoje najlepšie pocity.

TIP: Tvoje vysnívané svadobné šaty na mieru, ktoré budú štartom do rovnako vysnívaného spoločného života.

Niečo staré, ako prejav úcty k tvojej rodine a miestu odkial pochádzaš. Začínaš nový život a vec, ktorú si vyberieš má byť prejavom vďaky koreňom odkial pochádzaš a znakom vôle v pokračovaní rodinnej tradície.

TIP: Akýkoľvek rodinný šperk, brošňa či hrebienok, ktorý môžeš využiť ako originálnu ozdobu pre svoj svadobný závoj.

Boho svadobné šaty, Závoj

Boho svadobné šaty z kolekcie Dyona 2020

Niečo požičané, ako symbol prenesenia šťastia.  Ak veríš tomu, že každá vec nesie v sebe energiu svojho majiteľa o to viacej rozumieš tomu, prečo si túto vec musíš požičať od svojej pozitívnej kamarátky so šťastným manželstvom.

TIP: Kvalitný svadobný závoj, ktorý ti môžu kúpiť družičky ako svadobný dar a v budúcnosti si ho môžete prepozičať.

Aký závoj zvoliť? Prečítaj si o typoch a  dĺžkach závojov. Ktorá je najideálnejšia pre teba? Radi ti ho vyrobíme podľa tvojich požiadaviek z pravého francúzskeho závojového tylu.

Niečo modré. Modrá farba je farbou vernosti a oddanosti a v mnohých kultúrach symbolom nevestinej čistoty, pretože sa spája s Pannou Máriou. Podľa anglickoho zvyku je modrá znakom dlhého spoločného života manželov.

TIP: Set svadobných podväzkou. Jeden ti môže ostať ako tvoje prekvapenie pre manžela a s druhým modrým si môžete užiť veselú tradíciu zvliekania a hádzania podväzku nezadaným mužom na svadbe. Podväzky sa nosia na ľavej nohe.

Svadobný podväzok, Modrý podväzok

Podväzky pre nevestu Dyona

Niečo darované, môže byť výzvou pre tvoje družičky. Skvelým darčekom pre rozlúčku so slobodou je svadobný župan a podväzok, ktoré budú žiariť na tvojich spomienkových fotografiách.

TIP: Môžete sa všetky rozmaznať a užiť si svadobné prípravy a fotenie v rovnakých županoch.

Svadobný župan, Župan pre nevestu

Župan z bavlny s originál francúzskou krajkou

 

A žili šťastne až do smrti!

História hádzania svadobného podväzku

V diele „Svadobné zvyky kedysi a teraz“, ktoré vyšlo v roku 1919, Carl Holliday píše, že pre hosťa bolo považované za šťastie, keď získal kúsok z nevestiných šiat. Jeho získanie bolo spravádzané výkrikom: „Získajte jej podväzok“…a tak sa začal zápas medzi svadobčanmi, ktorý často končil aj poškodením nevestinych šiat, pretože verili, že podväzok alebo kus nevestinych šiat prinesie lásku, šťastie a bohatstvo minimálne na nasledujúci rok.

Podväzok pre šťastie

Aby sa predišlo sporom, sa tradícia postupne sformovala do hádzania kytice a podväzku medzi svadobných hostí, tak ako ju poznáme v 20. storočí.

Po hádzaní nevestinej kytice medzi slobodné slečny, nasleduje zvliekanie a hádzanie nevestinho podväzku. Ak je neveta ochodná odhaliť svoju nôžku, tak v rámci svadobnej zábavy musí ženích stiahnuť podväzok zubami bez použitia rúk a následne ho hodí slobodným mužom. Muž, ktorý chytil podväzok ho dáva na nohu žene, ktorá chytila kyticu.

Podľa povery noví vlastníci nevestinej kytice a podväzku, budú mať šťastie a dočkajú sa vlastných svadieb.

Ale čo robiť, ak ste dostali alebo máte ručne robený podväzok, ktorý si chcete nechať na fotenie a na pamiatku? Zaobstarajte si aj druhý jednoduchší podväzok, ktorého sa ochotné vzdáte a poprajete ním šťastie budúcemu majiteľovi. Nižšie si dajte podväzok, ktorý bude súčasťou tradície a hádzania podväzku medzi hostí a vyššie podväzok, ktorý bude vašou ozdobou napríklad aj v svadobnú noc.

TIP: U Dyona máme v ponuke aj sadu dvoch ručne robených podväzkov špeciálne určených ako darček od družičiek, ktorý dostanete krásne zabalený