S dlhým rukávom

Nafúknuté bruško chce vašu okamžitú pozornosť!

Stručný úvod o čom tento blog je a prečo som sa ho rozhodla napísať: 

Venované všetkým ženám, ktoré majú:

♦ nafúknuté bruško po jedle

♦ bolesti hlavy

♦ PMS predmenštruačné syndrómy

♦ ženské zápaly a infekcie

♦ kvasinky

♦ Candidu

♦ priberajú aj keď sa snažia schudnúť

♦ PCOS

Od roku 2011 som si veľakrát prečítala informáciu od nevesty pri objednávke svadobných šiat o jej probléme s nafukovaním a kolísavou váhou. Preto som začala pri braní mier zdôrazňovať:

      • nikdy sa nemerajte pred alebo počas menštruačného cyklu, pretože veľakrát ste nafúknuté aj o niekoľko cm a zadržiavate vodu v tele.  ( Telesné a psychycké predmenštruačné problémy PMS sú prejavom nerovnováhy v hormonálnom cykle a na 100% treba tomu venovať pozornosť. Prečo? Pre rýchle zoorientovanie odporúčam na instagrame prehladný profil gynaktiv a ownyourcycle).
      • upozonite ma ak často meníte váhu, spravíme v šatách väčšiu rezervu.

Od roku 2019 sa s nevestami stretávam osobne v ateliéri na meraniach a na skúškach svadobných šiat. Skoro s každou jednou nevestou riešim nafúknuté bruško a rezervu v šatách pre svadobné menu 🙂. Na moje prekvapenie skoro žiadna žena problém s neprirodzeným nafukovaním nerieši, aj keď sa často cíti nepríjemne počas dňa, bolí ju hlava a je unavená.  Tiež som prekvapená aké časté sú problémy so štítnou žlazou, ktoré mi spomínate kvôli meniacej sa váhe a iné zdravotné problémy, ktoré súviasia so zmenami na váhe, nakoľko sa šaty šijú pár mesiacov pred svadbou.

♥ 

Svadobné šaty na mieru www.dyona.sk

Prečo mám odvahu písať o tejto téme: 
     Pretože, viem, o čom píšem, PCOS mi od 13 roku „liečili“ hormonálnou antikoncepciou, ktorá sa v súčastnosti považuje za jeden z hlavných faktorov a spúšťačou ochorenia PCOS. 
     Z dlhodobého užívania hormonálnej antikoncepcie nasledovalo ⇒ premnoženie kvasiniek v organizme ⇒ čo viedlo k Candidóze (Candida znova rozvíja PCOS) a Refluxu ⇒  a výsledok  silné mirgrény kvôli ktorým som zostala ležať na niekoľko dní a brala ťažké lieky, ktoré poškodzovali pečeň.   A ani jeden z lekárov nespomenul úplne tú najpodstatnejšiu vec ⇒ nevyhnutná úprava stravy! Prečo? Dočítate sa v tomto blogu. Pozn.: S úpravou mikro a makro živýn ak máte vážnejší zdravotný problém sa obrátte určite na špecialistu, „klasický“ lekári to neberú v úvahu :(. 
      Až v roku 2013 mi došlo, že všetky problémy spolu súvisia.  Vysadila som všetky  chemické lieky na „vlastnú zodpovednosť“ s jediným cieľom začať čistiť organizmus. Po rôznych čisteniach a roku skúšania a upravovania stravy sa začalo telo harmonizovať. Učila som sa počúvať samú seba, svoje telo a skúškala, nakoľko vtedy nebolo na internete toľko užitočných a overených informácií o jedle a jeho vplyve na naše zdravie. Vďaka tomu mám teraz skúsenosti a preto viem, že akémukoľvek zdravotnému problému musíte venovať svoju pozornosť. Je veľmi potrebné pracovať s telom, pretože sa s nami snaží priamo komunikovať aj „len“ cez také nafúknuté bruško. Ak ho nepočúvame, tak musí zvýšiť intenzitu a to vedie k ďalším vážneším  symptómom, pretože „všetko so všetkým súvisí“. 
TIP: Ak máte PCOS tak, dôležitá je správna diagnóza obsahujúca aj vyvolávaciu príčinu ochorenia. Až následne podľa toho nastavenie a budovanie zdravých stravovacích návykov a životného štýlu, pretože ide o hormonálnu nerovnováhu. Typy PCOS a jeho spúšťače sú zápalové, adrenálne, po vysadení HAK, pri inzulínovej rezistenici.

 Myseľ a telo spolu úzko súviasia, ovplyvňujú sa a majú priamy vply na naše zdravie a radosť zo života.

PMS predmenštruačné syndrómy a cyklická žena 

„PREDMENSTRUAČNÍ SYNDROM dosáhl téměř epidemických rozměrů. Rozšířil se zároveň s reklamou ve sdělovacích prostředcích. Neustále nás přesvědčují, že ženské tělo se musí téměř nepřetržitě sprejovat, pudrovat, sprchovat a všelijak očišťovat, aby bylo měřítky naší civilizace přijatelné. Ženy jsou na jedné straně pokládány za mužům rovnocenné bytosti a na druhé straně jim je vnucována myšlenka, že určité procesy v jejich těle nejsou zcela normální. Živnou půdou pro PMS je i obrovské množství cukru, které konzumujeme. Všechny procesy probíhající v ženském těle, včetně menstruace a menopauzy, jsou naprosto normální a přirozené. Musíme je tak chápat. Naše tělo je krásné a dokonalé.“ Z knihy Uzdrav své tělo – Louise L.Hay

Úplne mimo sú reklamy na dámske hygienické potreby, ktoré priam vyzývajú dievčastá k fyzickej aktivite počas menšturácie. Určite ste už počuli o knihe Cyklická žena od Miranda Grayová. Ak ste si ju nekúpili, tak to urobte. Menštruačný cyklus je najväčší zdroj sily a je schopný nám priniesť úspech v živote a aj v práci. Máme výhodu, ktorú nepoužívame. Každý mesiac prechádzame štyrmi fázami (ako príroda) a každá fáza pre nás skrýva obrovské dary.

Fáza rozjímania 1. – 6. deň (menštruácia): Keď si v tejto fáze doprajeme skutočný oddych, tak k nám začnú prirodzene chodiť nové nápady, rozšíri sa nám intuitívna tvorivosť.

Dynamická fáza 7. – 13. deň (obdobie pred ovuláciou): Ak sme si skutočne oddýchli, máme nával fyzickej aj mentálnej sily, dokážeme robiť niekoľko vecí naraz. Rýchlo sa učíme, štrukturovane myslíme.

Fáza prejavu 14. – 20. deň (ovulácia): Sme najempatickejšie, čo môžeme chytre využiť pri podpore a práci v tíme. Dokážeme sa naciťovať a vytvárať skutočne fungujúce vzťahy.

Kreatívna fáza 21. – 28. deň (obdobie pred menšturáciou): Tu k nám prichádzajú geniálne riešenia, pretože vieme identifikovať inak skyté problémy, rozširuje sa nám nekonventčné myslenie.

   

Prvým krokom je vyčistiť si stravu od všetkých hlavných „blbostí“, ktoré sa tvária ako jedlo:

  • spracované potraviny – potraviny vyrobené v továrni, ktoré obsahujú stabilizátory a konzervačné látky, ktoré nepoužívate pri varení doma a nadmerné množstvo cukru, tuku a soli. Uvedomiť si, že Éčka naozaj nepatria do tela.
  • GMO-geneticky modifikované organizmy  (hlavne kukurica a sója),
  • cukor je pre telo jed, cereálie, sladkosti,
  • alkohol a nájsť pre telo skutočne prospešné náhrady za kávu.

Druhým krokom by mala byť detoxikácia tela za účelom odstránenia všetkých toxických látok, ktoré sme v tele nahromadili následkom zlej životosprávy a nespracovaných emócií a zaťažujú ho fyzicky ale aj psychicky. Ak vás to zaujíma, môžem sa tomu venovať v ďalšom blogu. Ale o detoxikácii (Detoxikácia po lopate) si prečítajte tu, kde nájdete zhrnuté všetky informácie. 

Ja sa vás v tomto blogu pokúsim naviesť len na tie základné príčiny (bohužial, už bežných) zdravotných problémov, ktorým v súčastnosti  musí každý venovať pozornosť. Po akej ďalšej ceste sa vyberiet je už len na vás.

Na 100% platí jasné pravidlo: To čo zjeme ovplyvňuje baktérie v čreve a tie zasa vplývajú na naše zdravie. Dobrá funkcia imunity potrebuje dobrý stav čreva a črevnej mikroflóry. Dokonalosť trávenia ovplyvňuje kvalitu krvi a tým kvalitu všetkých buniek v organizme. To znamená, že tým čo zjeme vieme oslabiť alebo podporiť správne fungovanie tela a u žien menštruačný cyklus.

Ak svojmu zdraviu budete venovať aspoň nevyhnutnú pozornosť, zamerajte sa na prekysličenie organizmu a Candidózu. 

⊕ 1 Prekysličenie organizmu

Zistite aké máte prekysličenie organizmu laboratórnym vyšetrením alebo doma z moču pomocou lakmusového papieriku z lekárne. Na prekysličenie organizmu upozorňujú bolesti hlavy,únava, zažívacie problémy, zlá imunita, padanie vlasov, alergie a priberanie.

Kyslé prostredie v tenkom čreve je živnou pôdou pre premnoženie  kvasiniek  a to vedie ku kvasinkovým infekciám ⇒ gynekologické zápaly a výtoky, neplodnosť, cukrovka, obličkové a močové kamene, cholesterol. 

  • V prípade prekysličenia organizmu, stačí ak si budete pamätať, že najviac kyselinotvorné potraviny,ktoré musíte hneď prestať jesť sú cukor, mäso, pasterizované mliečne výrobky a syry, výrobky z bielej múky, alkohol a káva. To sú potraviny, ktoré vytvárajú chemickú nerovnováhu vo vašom tele a musíte ich obmedziť a prestať jesť. Prekysličené telo sa dostáva do stresu pretože sa snaží dostať do rovnováhy čo vedie k ďalšiemu zvyšovaniu kyslosti a vzniku množstvu chorôb. Organizmus začne nadbytočné kyseliny obalovať do tukových tkanív na bruchu, stehnách, prsiach, bokoch a v nervovom sytéme.
  • Chlieb, ryža, cestoviny, obilniny, či zemiaky sú najväčšou zlobou, pretože nevhodným spôsobom dvíhajú hladinu cukru, spúšťajú vylučovanie inzulínu a nastavujú naše telo na ukladanie tuku namiesto jeho spaľovania.
  • Začnite jesť vo väčšom množste zásadotvorné potraviny, ktoré vám rýchlo pomôžu v nastolení rovnováhy v čreve a organizme.

⊕ 2 Candida

Candida a protikandidová kúra

Ak máte problémy s prekysličeným organizmom acidózou ↑⊕ 1, kvasinkami (tráviacom, močovom alebo pohlavnom ústrojenstve) alebo Candidou, tak je nevyhnutné sledovať zloženie stravy.

Strava musí byť bez priemyselne spracovaných potravín (konzervantov a stabilizátorov) v zložení:

Práve! V prípade premnoženia kvasiniek máte neodolateľnú chuť na sladké a na pečivo a tak sa dostávate do začarovaného kruhu zdravotných problémov, zadržiavania vody v tele a priberania.

Premnoženie Candidy spôsobujú antibiotiká, antikoncepcia, hormonálne lieky na alergie, stres a hlavne precukrovené a presacharidované zloženie stravy. Cukor sa pridáva do všetkých spracovaných potravín od mliečnych, mäsových výrobkov po rôzne omáčky a dochucovadlá.

Prírodné prostriedky s antimykotickým účinkom, by mali byť  súčasťou každého zdravého jedálneho lístka ako prevencia pred akýmikoľvek problémami. Všetko detailne nájdeš o protikvasinkovej diéte tu na fertility.sk. 

Prírodné prostriedky s protikandidovým účinkom:

  • Aloe Vera (neužíva sa v tehotenstve)
  • Cesnak
  • Jablčný ocot
  • Kokosový olej a Oregánový olej
  • Koreniny škorica, zázvor, klinčeky, kurkuma (v tehotenstve mierne). TIP: každé ráno vypiť, miesto kávy Zlaté mlieko
  • Extrakt z grapefruitových jadierok. Odporúčam čisto prírodné produkty od Energy: Grepofit
  • Lapacho, Pau d‘ arco, Sladké drievko (neužívať v tehotenstve)
  • Na detoxikáciu od plesní, kvasiniek bioinformačný širokospektrálny prípravok od Energy: Cystosan

Poriadne sa prosím zamysli:

♦ po akom jedle są ti nafukuje bruško, cítíš nekomfort, nevoľnosť? 

♦ po akom jedle są cítiš unavená, tvoje telo potrebuje všetku energiu na trávenie?

♦ bolieva ťa často hlava, si často unavená?

♦ ako je na tom tvoja pleť, vlasy a nechty?

Vyčisti si stravu od škodlivých „blbostí“

⊕ 3 Mäso podľa krvnej skupiny

Pozrite si stravovanie podľa krvných skupín. Napríklad tu.

Navedie vás to na ďalšie možné potraviny po ktorých vám býva akokoľvek „ťažko“.

  • Ak jete mäso podľa krvnej skupiny, jedzte ho aj so želatínovou zložkou z chrupaviek a kože. Alebo k mäsu si dajte výživový doplnok so želatínou alebo hydrolyzátom kolagénu, ktorý zamedzuje narúšaniu hormonálnej regulácii.
  • Najzdravšou alternatívou je mäsovo-zeleninový vývar, v ktorom sa varili aj chrupavky a kože. Je zdrojom aminokyselín, kolagénu, želatíny a stopových prvkov. Konzumáciou kostného vývaru dokážete podporiť zdravie vašich čriev, zatiaľ čo zabránite ich priepustnosti a zápalu.
  • TIP Krvnú skupinu nájdete v zdravotnej karte, alebo zavolajte obvodnému lekárovi.

⊕ 4 Celiakia a alergia na lepok

Dajte si spraviť test z krvy či nie ste celiatička alebo nemáte alergiu na lepok.

  • Lepok v potravinách dráždi črevnú sliznicu, je spúšťačom rôznych alergií (ktorých je stále viacej u malých detí), narúša imunity a zahráva sa aj s plodnosťou.
  • Za posledných 50 rokov sa obsah lepku v obilí zvýšil až 20x = pribúda celiakov a ľudí s intoleranciou lepku.
  • Po výlúčení lepku zaručene začnete chudnúť, upraví sa vám trávanie a aj choroby o ktorých možno zatial ešte ani neviete 🙂 „Bezlepkovo“ neznamená kupovať bezlepkové pečivo z obchodu,pretože je plné aditív, ktoré pečivo robia nadýchané a čerstvé.
  • Čo lepok spôsobuje: 
    • Najprv tráviace problémy: Hnačka, zápcha, nadúvanie, syndrómy dráždivého a priepustného čreva, cez zalepené črevo neprepúšťajú žiadne vitamíny a minerály.
    • Z toho nasledujú problémy: Migrény, rôzne zápalové ochorenia, nádcha, kašle a výtoky, Candida
    • Poruchy imunity: Celiakia, ochorenia štítnej žlazy, Crohnova choroba, Kolitída a prispieva k neplodnosti.
  • Biela múka je zbavená všetkých dôležitých látok, ktoré obilie niekedy obsahovalo a preto vytvára prostredie choroboplodným baktériám, kvasinkám, plesniam a iným organizmom čo vedie k tráviacim problémom. Nové odrody pšenice majú schopnosť spôsobovať celiakiu a sú oveľa toxickejšie než tradičné odrody.
  • Je množstvo chutnejších zdraviu prospešných prirodzene bezlepkových múk z ktorých sa aj super pečie, len musíme pridať viacej „lepidla“ vajce, prepustené maslo Ghee, acidofilné mlieko či jogurt. Bezlepkové múky rozdelujeme na:
  • Sacharidové múky: ryžová (náhrada za klasickú pšeničnú múku, na prípravu kaší, do omáčok, polievok, zeleninových zmesí aj na pečenie), gaštanová, tapioková
  • Bielkovinové: pšenová, amarantová (má nízky glykemický index, preto je vhodná aj pre diabetikov. Je vhodná aj pre prípravu nekvasených druhov chleba), quinoová, pohánková, cícerová, hrachová
  • Tukové: slnečnicová, sezamová, konopná, ľanová, maková, tekvicová, makadamiová a orechové múky z najobľúbenejších na pečenie je mandlová, kokosová múka (má nízký obsah sacharidov, cukrov a kalorií. Je bohatá na proteiny, vlákninu a MTC tuky- rýchlo využiteľný zdroj energie).
    • TIP: pre super výsledok je potrebné mixovať sacharidové múky s bielkovinovými múkami – cca40 % – ku 40% . Zvyšných 20 až 30 % doplniť mastnejšou múkou alebo tukom (Ghee, jogurt, mlieko) a super sa pečie zo zeleniny (cvikla, banán,..)
    • TIP: bezlepkové a bezláktozové rýchle jednoduché recepty od Powerlogy.

Zlaté mliekoBezlepkový cviklový koláč z kokosovej a topiakovej múky. Ochutený karob práškom, zdravá alternatíva kakava. Bez pridaného sladidla je prirodzene sladký. Použite vždy prášok do pečiva bez fosfátov.

Zlaté mlieko ako elixír zdravia a hormonálnej rovnováhy poznajú všetci okrem „Európanov“. My máme hlavne tie chemické lieky všakže :(.  Zlaté mlieko 1 šálka (domáceho mlieka alebo rastlinného doma vyrobeného mlieka) zohrejem a dám do mixéra s: 1 lyžička Kurkumín má antioxidačné a protizápalové vlastnosti a toto korenie najlepšie účinkuje práve v kombinácii s kvalitným tukom- použite 1 lyžička Ghee masla (vegáni olej), 1/2 lyžičky kvalitnej cejlonskej škorice, 1/2 lyžičky zázvoru a štipka čierneho korenia.

TIP: Ja si ho vyrábam  ale môžete si ho kúpiť ako hotovú kvalitnú zmes od Powerlogy.

⊕ 5 Histamínová intolerancia

Dajte si potvrdiť alebo vyvrátiť histamínovú intoleranciu u alergológa-imunológa.

  • Ak máte problém s trávením určitých potravín môžete mať histamínovú intoleranciu. Tu nájdete bežné suroviny, ktorým sa pri HIT musíte vyhýbať. Tu si môžete pozrieť ako si spraviť zoznam potravín, ktoré vám nebudú robiť problémy.
  • HIT vedie k hormonálnej nerovnováhe.  V súčastnosti je už známi súvis medzi histamínovou intoleranciou a nepravidelnou menštruáciou, endometriózov.
  • Na hitjezdravožiť.sk nájdete plno skvelých receptov aj s kečupom a nakladanými uhorkami pre HIT 🙂 Môžete si dopriať skutočne všetko ale bez alergénov.

⊗ 6 Laktóza a kozein

V súčastnosti už 75% svetovej populácie má laktózovú intoleranciu alebo alergiu na mliečnu bielkoviny- kozeín. 

Po zjedení jedla obsahujúcom laktózu sa dostavia rôzne problémy ako nadúvanie, plynatosť, slabé kŕče v bruchu, hnačka. Ak máte intoleranciu na laktózu, zistíte dychovým laktózovo-tolerančným testom. Ale! Môžete si skúsiť stále dopriať:

  •  kyslomliečne výrobky (najlepšie kozie a ovčie) ako kefír, zakvasené mlieka a jogurty, kde je prítomnosť živých mikroorganizmov.
  • rastlinné náhrady mlieka (vyrábajte si doma) – obsahujú veľa vitamínov. Klasické mlieko je dobrý zdroj vápnika ale aj mandlové mlieko. Vitamín B, C, zinok a mangán je v kokosovom mlieku. Rastlinné mlieka stačí striedať, aby sme mali všetky prospešné látky ako v klasickom mlieku. (Mandlové alebo kokosové mlieko – namočte hrsť mandlý na niekoľko hodín, dajte do kvalitného mixéra s vodou (ja dávam minerálnu vodu). A stačí precediť. Kvalitný mixér eta Vital Blend alebo od Brawolife, kde máte aj množstvo inšpirácií pre zdravý životný štýl.
  • vápnik si doplníte zo zeleniny (hrášok, brokolica, špenát, kapusta, kel, tekvica), ovocie (marhule, hrušky, hrozno, mandle, figy), orechy, mak, sezamové a slnečnicové semienka, pohanka, strukoviny, ovsené vločky, ryby i vaječný žĺtok.

Ak máte alergiu na mliečnu bliekovinu kravského mlieka – kozeín, tak sa odporúča vylúčiť všetky mliečne výrobky ako sú syry, jogurty, tvaroh, smotanu, kyslomliečne výrobky, maslo…vrátane tých bezklaktózových.

Ak nemáte intoleranciu, tak miesto kravského mlieka, využívajte ľepšie strávitelné a pre telo prospešné kozie a ovčie mlieko a kyslomliečne výrobky z neho:

  • Kozie mlieko– je ľahšie stráviteľné ako kravské mlieko, bohaté na vitamíny a ďalšie významné zložky, nezahlieňuje.
  • Ovčie mlieko – obsahuje viac minerálov, vitamínov, bielkovín ako kravské mlieko.

Mliečna ryžaBez lepku a laktózy koláč z prírodnej ryže, hrušiek a jabĺk

Nelúpaná ryža má  viac živín a vysoký obsah vlákniny. Nenadúva a stačí jej zjesť malé množstvo aby zasýtila. Na vrchu poleva z tekvice, která podporuje trávenie. Má vysoký obsah betakaroténu a posilňuje imunitu.

Škoricu pridávajte všade, kde sa dá, pretože znižuje hladinu cukru v krvi. Ideálna pre tráviace problémy, pomáha v boji proti rôznym infekciám a má antibakteriálne, antioxidačné účinky. Obsahuje množstvo minerálov a vitamínov.

⊕ 7 Cukor

Cukor je droga, ktorá vážne poškodzuje fyzické ale aj mentálne zdravie.

Dôvod prečo sa cítite podráždene, ak si nemôžete dať nič sladké, alebo mávate po jedle chuť na sladké sú premnožené kvasinky v tele.  V tomto prípade máte neodolateľnú chuť na sladké a na pečivo a dostávate sa do začarovaného kruhu zdravotných problémov (nafukovanie, bolesť hlavy, únava, problémy s pokožkou a vlasmi, zápaly a infekcie…) a priberania.

Druhý problém je nedostatok spánku, vďaka čomu sa zdvyhne hladina hormónu ghrelínu, ktorý vyvoláva veľkú chuť na sladké a kalorické jedlá.  Preto vybielime chladničku po prebdenej, prepracovanej alebo prežúrovanej noci.

  • Už nikdy nepite sladké umelé nápoje a ani tkzv. džúsy.
  • Sušienky, šišky, dolky, koláče, (ale aj cesto na pizzu a komerčné pečivo) obsahujú nebezpečné trans tuky, ktoré podporujú tvorbu zápalov súvisiacimi aj so srdcovými chorobami, prispievajú k inzulínovej rezidencii a tým vzniku cukrovky 2. typu.

Pri postupnom „odvykaní“ na sladké začnite kvalitnými náhradami cukru:

  • kokosový cukor
  • med v malých množstvách
  • orieškové kvalitné maslá
  • čokoláda bez bez mlieka, bez lepku, bez lecitínu, palmového oleja a konzervantov! 
  • karob „svätojánsky chlebík“ obsahuje až 3-krát viac vápnika ako kakao, bielkoviny, minerály, vitamíny. Skvelé dochucovadlo zdravých sladkých pokrmov.
  • Raw čokoláda „čokoláda pre zdravie“ , ktorá je bez tepelnej úravy, bez konzervačných látok a má pozitívne účinky. Je drahšia ale stačí jej zjesť málinko pre pocit „šťastia“.

TIP: čokoláda a orieškové maslá z BIO obchodu a RAW koláče. Áno, je to drahšie ako Milka 300g/2€ ale logicky čo to musí byť za kvalitu? Kvalitnej čokolády stačí pre spokojnosť zjesť máličko a doprajete si aj antioxidanty. Npr. Granolu si viete vyrobiť doma aj samé,

Pozri si ponuku zdravého mlsania od Powerlogy od WildandCoco.

 

⊕ 8 Ovocie

Fruktóza má svojím spôsobom rovnaký vplyv na telo ako cukor.

  • Dnešné ovocie už totiž nemá nič spoločné s tým, ktoré rástlo v minulosti. Dozrieva v skladoch a chemické vylepšenia dali ovociu:  priveľa cukru a primálo antioxidantov. 
  • Fruktóza je úplne nevhodná ak máme premnožené kvasinky, Candidu a akýkoľvek zápal v tele.
  • !Fruktóza vyvolá ďalšiu potrebu jedenia!.
  • Ovocie po jedle spôsobuje tráviace ťažkosti, pretože sa miešajú tráviace šťavy a enzýmy.
  • Dr. Davida Perlmuttera: Zdravý mozog:„Jedným z rizík takejto záťaže z ovocia je tvorba kyseliny močovej, dôsledok spojený s vysokým krvným tlakom, dnou, obličkovými kameňmi, zápalmi. Navyše fruktóza nespúšťa tvorbu hormónov, ktoré regulujú metabolizmus, a tak strava bohatá na fruktózu vedie k metabolickým problémom.

Bezpečné ovocie v domácej alebo min. BIO kvalite

  • Medzi bezpečné ovocie s vysokým obsahom antioxidantov patrí divokorastúce plody: lesná jahoda, malina, čučoriedka, brusnica, černica, trnka, šípka, arónia, rakytník.
  • Prospešné z hľadiska nízkeho obsahu sacharidov domáce jahody, maliny, ríbezle, egreše, černice, citrón a limetka v BIO kvalite.
  • Zdravé z hľadiska vysokého obsahu zdravých tukov: avokádo, olivy, kokos.

Najúčinnejšia dieta so 100% výsledkom:  Je POCIT SPOKOJENOSTI SAMA SE SEBOU, nepodceňování se a NEBÁT SE BÝT PŘED OSTATNÍMI SAMA SEBOU. Odkrýt „tukový plášť“ strachu z budoucna, obav, odmítnutí a zkusit vykročit s vírou v lepší zítřky. TO JE TEN NEJVĚTŠÍ LÉK NA OBEZITU. Zkuste být odvážní, riskovat, nepodléhat strachu, který vás celou pohlcuje a omezuje. Snažte se věřit, že vše „nějak dobře dopadne“. Nebojte se budoucnosti a věřte v lepší zítřky bez pocitu strachu. Nepůjde to ihned, půjde to možná i pomalu, ale základ je to prostě jen začít zkusit věřit….

Zdroj: Jitka Bičíková (lymfoterapeutka, spisovatelka)

⊕ 9 Alkohol a kofeín

Postupne obmedzujte kávu a alkohol.

Alkohol, t. j. etanol, je karcinogén 1. triedy. Okrem toho pri výrobe alkoholických nápojov vzniká ďalších 17 karcinogénov :(. Alkohol v tele spôsobuje zápalové procesy a vyvoláva oxidačný stres, zvyšuje sa produkcia voľných radikálov.  Ako sa pripraviť na alkohol a ako telu pomôcť sa zbaviť opice.

Kofeín pomáha k zvyšovaniu telesnej hmotnosti, stymuluje na krátku dobu a potom prichádza veľký úpadok energie, zamedzuje vstrebávaniu železa a iných minerálov v žalúdku, narúša spánkové cykly. Ak musíte mať kávu tak Powerlogy Coffe je káva bez chemikálií, šetrne pražená bez negatívnych vplyvov na žalúdok.

Alternativne nápoje využívajúce silu prírody s dlhotrvajúcou energiou bez energetických úpadkov ako pri káve.

    • Kurkuma latte
    • Thai tea latte
    • Matcha latte Matcha obsahuje najvyššiu prirodzenú koncentráciu aminokyseliny L-theanín, ktorý podporuje alfa vlny v mozgu, výsledkom je zvýšená koncentrácia a zlepšenie pamäti. Je  plná antioxidantov, pripisuje sa jej dlhovekosť, vdaka dostatku energie a vitality.
    • Maca latte  Maca je odporúčaná i na dlhodobejšie používanie, čím stabilizuje hormonálnu hladinu a zlepší pamäť.
    • Melta čakankový nápoj má vplyv na tráviaci systém aj cholesterol. Je zdrojom antioxidantov, vitamínov K aj C či minerálov, ako sú horčík, mangán a železo.

Čaje

    • Yerba maté pôsobí povzbudzujúco, má antioxidačné účinky a má vplyv na spaľovanie tukov.
    • Rooibos je doslova klenot z Afriky, pretože vďaka stopovým prvkom podobnom ako v mlieku slúži ako náhrada u dospievajúcich detí. Zlepšuje trávanie a  pomáha pri spaľovaní tukov, ovplyvňuje pocit hladu. Má vysoký obsa fluóru, chráni zuby pred zubným kazom, má priaznivé účinky na pleť, protialergické účinky a zmierňuje kŕče
    • Lapacho
    • Pu-Erh

MTC olej zabezpečí rýchlu energiu pre telo i mozog, miesto energetických nápojov ktoré môžu poškodzovať zdravie. Energatické nápoje prispievajú ku (gastroezofageálny reflux) – pálenie záhy alebo „kyselina”. Na žalúdku sa neskôr objavujú erózie a vredy.Energetické nápoje v kombinácii s alkoholom je najnebezpečnejšia kombinácia, ktorá oddeluje samotné opitie sa, zvyšuje sa tým riziko intoxikácie alkoholom a smrti.

Svet a jeho rychle tempo v ktorom žijeme, zúfalo volá po spomalení a po návratu k prírodnejšiemu spôsobu života. Musíme prestať riešiť, ako žijú iní ľudia a čo najviac myšlienok venovať sebe. Musíme sa starať o svoje myšlienky a starostlivo venovať čas aj sebe rozvoju a svojmu zdraviu. Každý deň musíme starostlivo urobiť jeden ďalší krok k naším cielom. 

Svadobné šaty www.dyona.sk

pOTRAVINY, ktoré do tela nepatria

Vytlačiť a nalepiť na chladničku a dať aj do peňaženky. 

  • Mäso: spracované mäso
  • Mliečne výrobky: zmrzlina, mlieko, nízkotučné jogurty, sladené jogurty
  • Orechy: oriešky v čokoláde, sladené orieškové maslá, arašidy
  • Oleje a tuky: margarín, kukuričný olej, slnečnicový a repkový olej
  • Zeleniny: kukurica, kupované zemiaky, škrobové druhy zeleniny
  • Ovocie: sušené ovocie a ovocie, ktoré nerobí dobre vášmu zdravotnému problému
  • Koreniny: barbecue omáčka, kečup, sladené omáčky, umelé dochucovadlá
  • Pečivo: múčne potraviny, pečivo, cereálie, krekry, cestoviny, biela ryža
  • Nápoje: pivo, alkohol všeobecne, ovocné džúsy, sladené alkoholické nápoje, sladené čaje
  • Ďalšie: sladkosti, fast food, spracované potraviny, cukor, chipsy, pringels

Zamerajte svoju pozornosť aj v supermarketoch na funkčné potraviny a superfood

Funkčné potraviny obsahujú zvýšené množstvo zdraviu prospešných zložiek, ktoré sa v štandardných potravinách nenachádzajú alebo nachádzajú, ale v malých alebo nedostatočných množstvách. Napríklad:

  • jogurty, acidofilné mlieko a iné kyslomliečne výrobky s obsahom probiotických kultúr
  • baktériemliečneho kvasenia/ fermentované potraviny – lactobacily a bifidobaktérie (ovplyvňujú črevnú mikroflóru, zlepšujú výkonnosť imunitného systému)
  • netermizovaná bryndza
  • potraviny obohatené o omega-3 mastné kyseliny ako domáce vajíčka, organické Ghee
  • vajíčka z volného výbehu
  • ovocie a zelenina v BIO kvalite, podľa vyššie spomínaných benefitov pre naše zdravie ↑ ⊕ 8

Funkčné potraviny však nikdy nenahradia poctivú malovýrobu alebo domácu výrobu potravín, sú len lepším výberom bežnej stravy. Slovenské potraviny od slovenských farmárov v reťazci obchodov Farmsfood.

Superfood sú potraviny, ktoré vyživujú fungovanie mozku ste bystrejšie a prispievajú k lešpej nálade.

  • Ančovičky, vysoký ztroj Omega 3, protizápalový účinok
  • Špargla veľmi dôležitá pre ľudí, ktorý mávajú depresie. Chýba im kyselina listová. Zdroj bielkovín.
  • Avocado
  • Červená repa zdroj vlákniny a aminokyselín. Ja na podzim z nej pečiem, varím a aj odšťavujem.
  • Všetko bobulové ovocie maliny, čučoriedky, brusnice, arónie, goji, jahody, rýbezle, egreš…
  • Batáty sú oveľa zdravšie ako klasické zemiaky, plné škrobu.
  • Kokosový olej, Kari, Kurkuma
  • Horká čokoláda RAW 90% alebo nepražené kakao z kakakových bôbov
  • Ovsené vločky majú vysoký obsah bielkovín a vitamínov
  • Olivový olej  zdroj omega 3, 6, 9 kyseliny, vitamíny A, D, K, E a hlavne napomáha ďalším vytamínov vstrebávanie v organizme
  • Meta prieporná
  • Dyňové semienka zdroj Omega 3. Všetky semienka sú vyznamní zdroj Omega  3 a vitamínov: chia, kiwi, vlašské orechy, arašídové máslo, kokosový olej, Quinoa.

Telo potrebuje čas ⇒ stravovanie a životný štýl pred 3 mesiacmi ⇒  ovplyvňuje menštruačný cyklus a plodnosť dnes ⇒ hormonálna náprava a kvalitné jedlo ⇒ mení náladu, spánok i správanie ⇒ a to sa zákonite musí prejaviť v  zmene pohľadu na každennú realitu.

Musíme dbať na prirodzené posilnenie optimálneho trávenia a tým našej imunity. 

Zdravé potraviny

⊕ 10 Probiotiká

Obnova zdravej mikroflóry 

Probiotikású jedným zo základných prvkov pre tvorbu zdravého črevného mikrobiómu a teda i silnej imunity, ktorá je odrazom správnej mikroflóry v našich črevách. Správna činnosť tráviaceho traktu je klúčová pre vstrebávanie a využitie vitamínov a minerálov.

Probiotické výživové doplnky a potraviny s probiotickým účinkom vám pomôžu udržať rovnováhu zdravej bakteriálnej flóry a vytvoriť prostredie, ktoré je k Candide nepriateľské.

  • Kupované probiotické doplnky v tabletkách by mali obsahovať najmenej 500 miliárd organizmov na gram, balené v tmavých fľašiach, aby nedošlo k poškodeniu teplom a svetlom, skladované v chlade.

Probiotiká sú fermentované mliečne výrobky s obsahom bifidobaktérií – probiotikum aj prebiotikum:

  • kefír, miso, kimčchi, kombucha, nakladané uhorky, tradičné podmaslie (umelo vyrobené „kultivované“ podmaslie si môžete kúpiť v obchode, ale nemá žiadne probiotické účinky).
  • veganské fermentované produkty z dužiny mladého kokosu so živými probiotickými kultúrami WildCoco, ktorý majú aj blog nadupaný užitočnými informáciami.
  • surová kyslá kapusta alebo iná fermentovaná zelenina, ideálne domácej výroby.

Prebiotiká sú zložky stravy, ktoré neobsahujú priamo živé probiotické kultúry, ale podporujú ich rast v čreve:

  • cikorka
  • listy púpavy, špenát a iná listová zelenina
  • cesnak, pór, cibuľa
  • strukoviny
  • ovsené vločky
  • banány
  • mrkva
  • orandžová dyňa

⊕ 11 Antioxidanty

Telo má ochranný mechanizmus zahŕňajúci antioxidanty, ktoré neutralizujú oxidačný stres z nadbytku voľných radikálov.

Prirodzená cesta ku zdraviu je konzumácia antioxidantov v ich prirodzenej forme. Niektoré antioxidanty si naše telo vytvára samo (enzýmy, koenzýmy, melatonín). Ostatné prijímame v potrave (vitamíny C a E, karotény, fytochemikálie). Najlepšie prirodzené zdroje sú čerstvé ovocie a zelenina. Ďalej sú to orechy, semienka či bylinky.

  •     čerstvé ovocie najmä divokorastúce plody ( lesná jahoda, malina, čučoriedka, brusnica, černica, trnka, šípka, arónia, rakytník).
  •     čerstvá zelenina (kapusta, špenát, cesnak, cibula, brokolica,…)
  •      zelené potraviny (zelený jačmeň alebo chlorella)
  •      acai plody amazonskej džungle
  •      zelený čaj
  •      čerstvé bylinky
  •      huby reishi a žezlovka čínska
  •      kakao a horká čokoláda v čistom zložení bez mlieka, bez lepku, bez lecitínu, palmového oleja a konzervantov! Npr.    od čokoláda od Powerlogy 

Pri súčastnej kvalite potravín je potrebné antioxidanty rozumne dopĺňať, nie sa nimi „dopovať“ a už vôbec nie syntetickými vo veľmi koncentrovanej forme. Môžu spôsobiť viacej škody ako úžitku. Preto vyberajte len prírodné kvalitné antioxidanty.

 

 

„Za svoje zlé náviky musíme prijať trest v podobe chorôb a za dobré návyky budeme odmeňený kvalitným zdravím“. Gennadij Malachov/Liečivá detoxikace hladom

Ťahák na váženie bez váhy, pomocou lyžičky, lyžice a pohára.