Svet krajok

Všetko o krajkách z Dyona sveta, pretože práve krajka robí aj ten najjednoduchší model úplne najvýnimočnejším pre každú nevestu.

1.Dyona šaty, sú rozdelené do štýlov, ktoré majú pre seba tie pravé „orechové“ krajky, ľadiace v svojom duchu.

Ak si prírodná nevesta a chceš svadbu v ľudovom štýle, bude sa ti jednoznačne páčiť hačkovaná krajka, poprípade tylová krajka vyšívaná bavlnenými niťami v prírodných farbách – nepôjdeš po krajkách vyšívaných lesklými niťami s korálkami, alebo snehovo-bielych krajkách.

TIP: Ak máš v pláne precestovať km a to krížom krážom za hľadaním tých pravých šiat pre teba, treba zvážiť možnosť či nie je lepšie investovať precestované peniažky do šiat na mieru, vybrať si drahšiu krajku a nechať si poradiť v strihu podľa tvojho typu postavy. Na našom instagrame a v našej galérii s recenziami určite nájdeš všetky typy postáv a môžeš sa inšpirovať reálnymi nevestami.

2.A ak si nevesta, ktorá nemá vybraný štýl a nevie, aké šaty sú tie pravé „Popoluškovské“, tak podľa skúseností je dôležitá krajka, ktorá ti  padne do oka a pomôže ti v rozhodovaní. Potom už spolu doladíme strih šiat a vhodný materiál na typ tvojej postavy.

„Beauty begins the moment you decide to be yourself“ Coco Chanel

KRAJKY

TIP:  Vždy ber v úvahu, že výber krajky musí ľadiť s tvojou cenovou predstavou o šatách. Samozrejme ako to už býva – čím jednoduchšia krajka, tým je cena nižšia, čím prepracovanejšia krajka, tým je cena vyššia. Vždy odporúčam neveste s nižším rozpočtom radšej vsadiť na drahšiu krajku a jednoduchší strih šiat ako naopak. Pozri si naše svadobné šaty Dyona aby si sa rýchlejšie zorientovala v cenách. Pri každých svadobných šatách je ich detailný popis.

Väčšina krajok, ktoré používam sú originálne a niektoré sú aj dizajnérske krajky. Dizajnérske krajky sú vyrábané ako „kolekcie“ daného roka, čiže keď prídu na trh, ich cena je vyššia a postupne sa znižuje, preto si niekedy môžete aj môj model Dyona uchytiť v skvelej cene. Ale je to naozaj výnimočné, lebo väčšinou vždy sa tieto krajky hneď predajú – pretoodporúčam, keď ti krajka „padne do oka“ a je to láska na prvý pohľad ♥, určite mi hneď napíš správu. Krajku ti rezervujem a šiť môžeme aj neskôr – na termíne a všetkých podrobnostiach sa dohodneme. Najkrajšie dizajnérske krajky, ktoré ma chytia za srdce pridávam na náš facebook .

 

 

Krajka s ozdobnou bordúrou.

Bordúra na krajke – ozdobný kraj na krajke, čím drahšia krajka tým je jej bordúra širšia, pevnejšia a prepracovanejšia. Využíva sa hlavne vo V výstrihoch, ktoré spevňuje a nádherne zdobí celý živôtik šiat a zakončenie rukávov.

Používam len kvalitné vyšívané tylové krajky na jemnom elastickejšom tyle, ktorý je s malými očkami. Takýto tyl je mäkkší, príjemnejší a prispôsobivejší – preto sa  nezachytáva a netrhá ľahko. 

 

 

 

 

 

aaaa

Samostatná bordúra.

Bordúra bez krajky– samotný ozdobný kraj. Jej cena závisí od jej šírky a prepracovania.

Kombinácia lacnejšej krajky a bordúry je naozaj vhodné a pekné riešenie ak ide o lacnejšie šaty.

 

 

 

 

 

 

Sutaška – ozdobná spletená šnúrka na krajke, ktorá dáva krajke plastickosť – krajka je jemne vypuklá.

Celoplošné pevnejšie krajky s jemnou elasticitou, zdobené sutaškou a s ozdobnými krajmi.


Celoplošné vyšívané krajky, kde je vzor vyšívaný na sieťovom základe krajky, sú zdobené sutaškou a majú bordúrové kraje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nejde o žiadne profesionálne rozdelenie typov krajok, ale o delenie na základe mojích skúseností s vami nevestami, tak, ako to vy vidíte a ako tomu rozumiete.

V základe delíme krajky na 4 druhy:

  • Celoplošné krajky
  • Hrubé „ďeravé“ krajky
  • Tylové krajky
  • Kombinované krajky

Celoplošné krajky 

1. Celoplošné jemné tenšie silónovejšie krajky, často sú bez ozdobného kraja krajky. Sú leslejšie.

2. Celoplošné jemnučké tenšie krajky so vzorom vyšitým na sieťke krajky a ozdobnými krajmi. Často francúzskeho typu.

3. Celoplošné elastické mäkké krajky, ktoré už majú často aj ozdobný kraj. Sú veľmi pohodlné a prispôsobivé ako elastické „tričko“.

4. Celoplošné pevnejšie krajky s jemnou elasticitou, zdobené sutaškou a s ozdobnými krajmi. Sú veľmi pohodlné a prispôsobivé.

5. Celoplošné vyšívané krajky, kde je vzor vyšívaný na sieťovom základe krajky, sú zdobené sutaškou a majú bordúrové kraje.

Hrubé „ďeravé“ krajky

Hrubé „ďeravé krajky“ sa snažím vyberať vždy tie z kvalitých priadzí, aj keď ide o lacnejšie paličkované alebo hačkované krajky, vždy dávam pozor na kvalitu spracovania.  V hrubých krajkách nájdete množstvo rôznych štýlov, podľa toho odkial krajka pochádza, čiže máte z čoho vyberať. Pri výbere rada poradím a pošlem fotky krajok, podľa vašej cenovej hranice.

6. Paličkové krajky, majú voľnejší vzor  a veľmi často sú z čisto bavlnenej priadze.

7. Hačkované krajky, majú pevnejšie uzlíkové viazanie veľmi často tiež sú robené z bavlnených priadzí.

8. Hrubé „ďeravé“ vyšívané 3D krajky, ktoré sa dajú vystrihovať.

Tylové krajky

Používam len kvalitné vyšívané tylové krajky na jemnom elastickejšom tyle, ktorý je s malými očkami. Takýto tyl je mäkkší, príjemnejší a prispôsobivejší – preto sa  nezachytáva a netrhá ľahko. Čím je tylová vyšívaná krajka drahšia, tým je vzor hustejšie vyšívaný.

9. Hrubé pevné krajky vyšívané na tyle. Dajú sa vystrihovať.

10. Krajky, kde je vzor krajky vyšívaný na priesvitnom tyle.

11. Krajky, zdobené jemnými priesvitnými flitríkmi alebo korálkami. Tieto krajky patria vždy medzi tie najdrahšie a je s nimi najviac drobnej ručnej práce. Pri šití sa flitre a korálky musia vypárať a po zošití späť ponašívať.

Kombinované krajky

12. Kombinované krajky, kde je vyšívaný vzor krajky kombinovaný s hačkovaným vzorom.