Filipíny Phillipiny

Filipíny

Filipíny/Phillipines

…všeobecné info (November 2019)

Druhé najväčšie súostrovie na svete s viac ako 7 000 ostrovmi.

Pre viac foto k najkrajším miestam pozri MUST SEE SPOTS

 

Peniaze:

Filipínské peso PHP =  Eur a CZK

100 PHP = 1, 77 Eur                     100 PHP = 45,30 CZK

1000 PHP = 17,91 Eur                 1000 PHP = 453,02 CZK

Budeš určite potrebovať: 

  • Kvalitný profi šnorchel, využiješ ho určite na 100%, preto si ho dones so sebou. Tu kvalitný nekúpiš.
  • Topánky do vody, ktoré si môžeš kúpiť aj tu za cca 250 PHP = 4, 42 Eur.
  • Ľanové a bavlnené oblečenie. Určite tu uprednostníš všetko vzdušné, ľahké a tunikového volného strihu.  Pozn.: Oblečenie také „handričky“ kúpiš aj tu ale za európske ceny. Pozn.: Na môj vkus dosť drahé na ponúkanú kvalitnu a materiál.
  • Ženy sú fajn aj celé plavky a rýchloschnúce šaty na plavky, využijete dosť pod záchrannou vestou 🙂 a ako ochranu pred slnkom pri cestovaní. Slnko je tu dosť nízko a preto je potreba vysoký UV faktor.
  • Niekoľko plavok a šatiek na pláž, budeš sa často prezliekať do suchého. TIP: Ja nosím so sebou Dyona župany, ktoré perfektne spĺňajú všetky potrebné funkcie 🙂 a ešte aj super vyzerajú.
  • Nepremovakavú tenkú bundu alebo pršiplášť, ktorý si vieš kúpiť aj tu. Hodí sa ti hlavne pri výletoch do vnútrozemia, kde sa počasie stále mení. A na člny, keď pôjdeš na výlety po okolitých ostrovoch.
  • Nepremokavý vak, kúpiš tu na každom rohu. Cena 350 PHP = 6, 92 Eur za 15L.

Ubytovanie:

TIP:  Moje odporúčanie na ubytovanie nájdeš pri každej obasti. 

Hostely a lacnejšie hotely: Zoženieš aj priamo na mieste, stačí si rezervovať cez booking.com deň vopred, ak nechceš chodiť a hladať. Hostely a lacnejšie ubtovanie je väčšinou vždy v meste. Známe dobré hostely sú obsadené, čiže tie si zarezervuj pred cestou.

Hotely:  Ak riešiš cenu a chceš lepší hotel ale za rozumnú cenu, odporúčam rezervovať dopredu. My sme mali problém nájsť, všetky boli vybookované.

Ak neriešiš cenu ubytovania, tak vždy nájdeš niečo volné. Stačí rezervovať deň dopredu.

Luxusné hotely a rezorty: Vyber a rezervuj pred cestou.

Jedlo: 

Najlacnejšie jedlo kúpiš priamo u domácich. Sú to „búdky“ v ktorých majú obchodík, v ktorom varia na ohni a aj bývajú.  Na vlastné riziko.

Lacné jedlo kúpiš v pouličných stánkoch. Rada: Rozhodni sa podľa recenzií na nete.

Jedlo za „európsku cen“  kúpiš v reštauráciách. Ceny sú naozaj rôzne, nedá sa to porovnať.

Príklad: Niekde stojí pizza 420 PHP – 7,42 Eur a niekde 650 PHP – 11,49 Eur. Fresh od 120 PHP – 2, 21 Eur do 200 PHP – 3,54 Eur.

Môj TIP na jedlo: Pri každej oblasti odporúčam len reštaurácie s dobrým jedlom a aj za celkom rozumnú cenu na danú oblasť, keďže pre mňa je dobré jedlo polka života 😀 ….(..ale, Áno, skúsili sme všeličo, ale odporúčam len to, čo stojí za to..).

Doprava: 

Zabudni na všetky pravidlá cestnej pramávky, žiadna pravá ruka, žiadne prebieha sa len z ľava a pre väčšinu neplatí ani hlavná a vedlajšia cesta – proste ak sa rozhodneš pre vlastný skúter, len si to užívaj. Podľa mňa je to úplne bezpečné, stačí trošku obozretnosti. Na prekvapenie, doprava je tu bez pravidiel ale oveľa plynulejšia, domáci dávajú pozor a vidia na všetky strany.

Ale! Sú oblasti, kde skúter je naozaj len pre skúsených, nakoľko je tam veľmi hustá premávka. Služby domácich a trojkolky využi vo všetkých väčších mestách  ako napríklad Cebu a Manila.

Filipíny/Phillipines majú letisko v  meste Cebu a v  meste Manila

Letieť do Cebu alebo do Manila?

Lepší východiskový bod pre cestovanie po Filipínach je letisko v Cebu na ostrove Cebu. Cebu je ostrov s množstvom známich vodopádov a môžeš tu zažiť plávanie s veľrybím žralokom v Oslob.  Hneď v okolí Cebu je aj niekoľko ostrovov, ktoré stoja za návštevu a dostaneš sa na ne ľoďou:

  • TIP: ostrov Panglao na ktorý sa dostaneš ľoďou a je spojený s ostrovom Bohol mostom.  Sú známe hlavne pre čokoládové kopce, malé opičky a šnorchlovanie s korytnačkami.
  • Siquijor je malý domácí ostrov, ktorý prejdeš za deň na skútri do dvoch hodín
  • Ostatné malé ostrovčeky s čistučkou vodou a bielymi plážami na ktoré sa dostaneš loďou z Cebu (nie sú také známe):
    • Bantayan Island – panenský ostrov s pieskovými plážami, zátokami a jaskyňami.
    • Malapascua
    • Camotes
    • Siargao Island – surferský ostrov s plážou Siargao, ktorá je známa pre surferské súťaže.

Z lesticka v Cebu sa domácou  leteckou spoločnostou Pacific Air dostaneš za pár Eur na ktorýkolvek filipínsky ostrov (na niektoré prestupuješ aj v Manile).


Moja trasa s východískovými bodmi bola: letisko Cebu → texíkom do  Moalboal (ubytovanie) na ostrove Cebu → taxíkom do Oslob (ubytovanie) na ostrove Cebu → loďou na ostrov Panglao, (ubytovanie) na ostrove Bohol → lietadlom do El Nido (ubytovanie) ostrov Palawan → loďou do Coron (ubytovanie) ostrov Palawan → lietadlom do Cebu → odlet z Cebu domov

Ostrov Cebu s ostrovom Pangalo a Bohol

Letisko Cebu (na ostrove Cebu) → MoalBoal (ubytovanie na ostrove Cebu) → Oslob (veľrybie žraloky) → ľoďou na ostrov Pangalo (korytnačky) → mostom na Bohol (Čokoládové kopce)

⇒ potom letieť z letiska Cebu (na ostrove Cebu) na letisko El Nido (na ostrove Palawan)


Ostrov Cebu s letiskom Cebu

Z letiska Cebu rovno do prímorského mestečka MoalBoal (východiskový bod pre cestovanie po ostrove Cebu)

Keď priletíš do Cebu vyber sa hneď do MoalBoal cca 2 hodiny cesty, vyhneš sa tak hluku a špine mesta. Na stanici si zober taxíka (zjednali sme cenu na 2 000 PHP) alebo môžeš ísť aj meskou dopravou. Stanica je hneď cez cestu na letisku.

MoalBoal je perfektný východiskový bod pre všetky zaujímavé miesta na ostrove (je ich 8), ktoré sú „jednou cestou“ a spolu je to cca 200 km, ktoré prejdeš ostrovom. Už cestou z letiska Cebu do MoalBoal sa môžeš zastaviť pri prvom vodopáte Mantayupan Falls, ak ideš taxíkom popros šoféra.

Doprava: V MoalBoal si môžeš požičať skúter alebo využiť služby trojkoliek, nakoľko na ostrove je hustejšia doprava.

 

Čo navštíviť na ostrove Cebu

Môj TIP: (Môžeš ostať v MoalBoal a spraviť okruh s naj 8 miestami), alebo si to rozložiť na dva východiskové body s presunom na jednu noc do Oslobu a skoro ráno si užiť potápanie s veľrybími žralokmi. Z Oslobu loďou môžeš potom pokračovať na ostrov Bohol a ďalej na ostrov Siquior.

MoalBoal má dve pláže Panagsama Beach a White Beach, ktoré sú vzdialené od seba cca 10 min. trojkolkou za 200 PESO.

  • Panagsama Beach, ktorá je známa húfom sardiniek, ktoré sú len kúsok od pláže.  Stačí si všimnúť kde sú miestne ľoďky s turistami. Je tam množstvo potápačských centier s profesionálnou výstrojou na potápanie.
  • White Beach je krajšia pláž na prechádzanie.

Reštaurácie: Chillin bar v európskom duchu s pitím a biliardom. Hneď oproti je reštaurácia s rôznymi kuchyňami (Ázijské, Indické, Talianske….) na vysokej úrovni. A ak máš chuť na pizzu tak navštív Marina Culinary Italiana.

Lambug beach je typická domáca pláž skoro bez turistov plná mladých Filipínčanov. Z MoalBoal je vzdialená cca 20 min. a platíš symbolické vstupné 10 Peso. Môžeš sa na ňu vybrať skútrom alebo trojkolkou s domácim.

Reštaurácie: Pláž je bez reštaurácií, preto si zober niečo so sebou.

Lambug beach

Kawasaki falls sú 3 vodopády nad sebou. Z dvoch horných sa skáče s asitenciou domácich, ktorým zaplatíš za vestu a prilbu. Je to úplne bezpečné, ale rozhodni sa až na vodopádoch, môžeš si požičať výstroj priamo na mieste až pri prvom vodopáde. K vodopádom dôjdeš aj sám, bez asistencie domácich, ktorý si za to pýtajú hneď na parkovisku 200 PHP a ešte pred vodopádmi ťa „nútia“ do požičania si vesty a prilby. Môžeš ich odmietnuť.

Čas: min. čas, ktorý tam stráviš sú 2 hodiny. Odporúčam vybrať sa ráno okolo 9 hod., neskôr je tam veľa turistov.

Reštaurácie: bez reštaurácií, len s domácim občerstvením na vlastné riziko.

V Oslob sa šnorchluje s veľrybími žralokmi, ktoré sa živia planktónom a rybami. Je to atrakcia!, preto je tam tisícky turistov ale je to naozaj dobre zoorganizované, takže počiatočný šok vystrieda nádherný zážiťok s veľrybími žralokmi, ktorých sa nemôžeš dotýkať! Domáci žraloky kŕmia rybami, aby ich prilákali. Našťastie veľrybie žraloky v doprovode s inými rybami 🙂 dobrovolne prídu za potravou, nie sú tam držané na silu.

Ale ak si chceš užiť slobodné veľrybie žraloky, tak radšej naštív Donsol.

Tipy: Stačia ti šnorchlovacie okuliare a vestu si nechaj v člne, zbytočne ťa obmedzuje. Ak chceš fotky – zaplať na mieste domácim a budú sa ti venovať a prilákajú žraloky bližšie k tebe.

Ak si ubytovaný v Oslob tak je to skvelý východiskový bod pre návštevu:

  • Aguinid Falls
  • Tumalog Falls
  • Osmeňa Peak
  • výlet loďou cca 15 min. na Sumilon ostrov, známi pre svoj fotogenick cíp z piesku

Ubytovanie: Veľmi lacné a čisté s nádherným výhľadom  Sasha’s resort. Tu na mieste sme sa dohodli na rannom (stávaš 5.30 hod.) výlete za žralokmi 1 000 PHP/osoba.

Čas: Stačia ti jeden až dva dni v Oslob aby si zažil a videl všetko v okolí.

Z Oslob môžeš pokračovať ľoďou na ostrov Panglao spojený s ostrovom Bohol za 1 000 PHP/osoba. Na ostrove Panglao ťa čakajú miestny, ktorý ťa odvezú priamo na miesto tvojho ubytovania.

 

 

Sumilon Island je známy pre svoj fotogenický cíp z bieleho piestku.
Na preskúmanie ostrova ti stačí jeden deň na vlastnú päsť alebo môžeš to spojiť  s ranným šnorchlovaním so žralokmi na Oslob 1000 PHP/osoba a potom za cca 1 500 PHP si kúpiť výlet s Oslob na  ostrov Sumilon.
Sumilon

Tumalog Falls je vodopád z iného sveta– čistý Jurský park.

Ak nejdeš svojou požičanou motorkou, tak pod Tumalog Falls sa nechaj doviezť z Oslob je to cca 15. min/150 PHP trojkolkou.  Pod vodopádmi ťa čakajú podnikaví domáci :), ktorý ťa tam vyvezú na motorke za 100 PHP/osoba až pod vodopád. Pešo je to naozaj ďaleko a dosť  dobrý strmák.

Tumolog Falls

Aguinid Falls sú päť stupňové vodopády, ktoré prekonávaš šplhaním po lanách. Je to úplne bezpečné, pod vodopádmi dostaneš výstroj a sprievodcu za 300 PHP, ktorý ide s tebou. Nezabudni si vziať topánky do vody, ak nemáš tiež ti ich požičajú.

Čas: Je to zábavka tak na 1  hodinu, závisí to od toho koľko  je šikovných turistov pred tebou.

TIP: Na Aguinid Falls sa môžeš zastaviť cestou z MoalBoal do Oslob alebo si môžeš spraviť výlet z Oslob cca 30. min/150 PHP.

Nie sú moc známe medzi turistami. Sú to vybudované bazéniky z prírodnou horúcou vodou.

Oslob potápanie so žralokmi

Ostrov Panglao spojený s ostrovom Bohol

Ostrov Panglao je v spodnej časti ostrova Bohol. Ostrovy sú prepojené mostami. Panglao je časť s plážami, ktoré nie sú moc lákavé na kúpanie, ale kúpať sa dá. Na plážach Pangalo ti domáci ponúkajú výlety na okolité ostrovy, kde si užiješ podmorský svet, pláže ale hlavne korytnačky.

Na ostrov Panglao a ostrov Bohol sa dostaneš loďou:

  • priamo z  mesta Cebu na ostrove Cebu
  • alebo ak cestuješ po ostrove Cebu tak z miesta Oslob loďou na ktorú sa opýtaj v mieste ubytovania. Domáci ti zariadia presun na loď. Loďou na ostrov Panglao ideš cca 2 hodiny za 1 000 PHP/osoba. Na brehu Panglao ťa čakajú domáci, ktorý ťa odvezú priamo na miesto ubytovania, aj ak ho máš na ostrove Bohol.

Čo navštíviť na ostrove Panglao

Ostrov Panglao - Panglao beach

Môžeš len navštíviť tento rezort za poplatok   /osoba. Majú dosku vo výške cca 6 metrov z ktorej si môžeš skočiť do mora medzi húf sardiniek.

Alona Beach je  to úzka pláž na ktorej to naozaj žije – plná barou a večierkou a lodičiek, ktoré ťa zoberú na jednodenný výlet 2 500 PHP/loď pre dvoch- na ostrov Belicasag a Virgin ostrov, kde môžeš šnorchlovať s korytnačkami a rybičkami. Odporúčam! Ostať hlavne na Balicasag a uži si korytnačky :).

Alona beach je nie sama o sebe moc vhodná pláž na kúpanie. Je to akoby pláž v centre diania a je v nej vela rias. Keď zaplávaš ďalej, uvidíš hviezdice v mori.

Reštaurácie: Shaka  – zdravá reštaurácia s naozaj perfektným jedlom a ovocnými bowl.

Panglao Beach je pokojnejšia dlhá pláž bez obchodov a barov s kludnou vodou a palmami, pod ktorými sa môžeš skryť pred slnkom. Je  to skvelá pláž pre nádherný západ slnka.

Keď si na pláži tak navštív v okolí:

  • Hinagdanan Cave – jaskyňu s priezračnou vodou
  • Alexis Cliff Dive Resort – tu is môžeš skočiť so 6 metrového mostíka priamo do mora medzi hviezdice

Čo navštíviť na ostrove Bohol (spolu s ostrovom Panglao)

Chocollate hills - Čokoládové kopce

Alona Beach je  to úzka pláž na ktorej to naozaj žije – plná barou a večierkou a lodičiek, ktoré ťa zoberú na jednodenný výlet 2 500 PESO/ľoď pre dvoch- na ostrov Belicasag a Virgin ostrov, kde môžeš šnorchlovať s korytnačkami a rybičkami. Odporúčam! Ostať hlavne na Balicasag a uži si korytnačky :).

Alona beach je nie sama o sebe moc vhodná pláž na kúpanie. Je to akoby pláž v centre diania a je v nej vela rias. Keď zaplávaš ďalej, uvidíš hviezdice v mori.

Reštaurácie: Shaka  – zdravá reštaurácia s naozaj perfektným jedlom a ovocnými bowl

Panglao Beach je pokojnejšia dlhá pláž bez obchodov a barov s kludnou vodou a palmami, pod ktorými sa môžeš skryť pred slnkom. Je  to skvelá pláž pre nádherný západ slnka.

Keď si na pláži tak navštív v okolí:

  • Hinagdanan Cave – jaskyňu s priezračnou vodou
  • Alexis Cliff Dive Resort – tu is môžeš skočiť so 6 metrového mostíka priamo do mora medzi hviezdice

Jaskyňa s priezračnou čistou vodou. Ak budeš mať šťastie a nebude húf turistov tak si to riaden užiješ.

White beach je dlhá pláz s jemným pieskom.

Bee Farm Bohol je súkromný resort, ktorý je známi ekologickou farmou včiel a perfektnou zdravou reštauráciou s organickým jedlom.

  • Blood Compact Shrine – socha mieru
  • Baclayon church – historický kostol
  • Opičky v Narnouni Wild Reservation blízko Corella – je to prírodná rezervácia a opičky sú volné, nenavštevujte žiadnu inú rezerváciu
  • Loboc  – je tu množstvo aktivít na ktoré sa môžete zastaviť:
    • Loboc Eco Adventure Park – Zip Wire úplne perfektný nad skalami, stromami a riekou 450 PESO/osoba
    • Spitan Twin Hanging Bridge – dlhý most z bambusov 20 PESO/osoba
    •  Opičky v Tarsier Conservation Area – neodporúčam-nenaštevujte!  Je to turistické a opičky sú tam držané na silu. Cez deň majú byť skryté a spať.
  • Bilar Manmade – Mahagónový les cez ktorý pôjdete cestou na Chocollate Hills

Vodopády:

  • Pangas Falls – cestou na Chocolate Hills
  • Kawasan Falls (sú dosť ďaleko preto ich navštív nie cestou na Chocolate Hills)

Tip: požičte si skúter v mieste ubytovania 400 PESO/deň a dve nádrže  – je to perfektný zážitok alebo si rezervujte výlet autom

Jedlo: Cake Garden – koláčiky

Smoque bistro – jedlo pre náročných

Ubytovanie: G Hotel 800 PESO/ 2 osoby noc

Ak sa chceš vybrať ešte ďalej za Chocolate Hills navštív Cadapdapan Rice Terraces  ryžové polia a môžeš pokračovať až do Binabaje Hills a Andy pláž.

  • Loboc  – je tu množstvo aktivít na ktoré sa môžete zastaviť:
    • Plavba loďou po rieke Loboc aj s občerstvením
    • Loboc Eco Adventure Park – Zip Wire úplne perfektný nad skalami, stromami a riekou 450 PESO/osoba
    • Spitan Twin Hanging Bridge – dlhý most z bambusov 20 PESO/osoba
    •  Opičky v Tarsier Conservation Area – neodporúčam-nenaštevujte!  Je to turistické a opičky sú tam držané na silu. Cez deň majú byť skryté a spať.

Tento výlet si môžeš objednať na pláži Aloa beach ako výlet na ľodi pre dvoch  2 500 PESO/2 osoby alebo môžeš ísť aj v skupinke. Na cene a podmienkach výletu sa dohodni dopredu. Určite to stojí za to!

  • Na ostrove Balicasag Island uvidíš veľké korytnačky a farebné rybičky. Ak chceš vidieť aj farebené koraly budú si pýtať ďalších 250 PESO/osoba.

TIP: Kapitán ťa určite počká ak budeš chcieť ešte šnorchlovať aj bez sprievodcu a užiť si to s korytnačkami. Tiež ak budeš všímavý uvidíš kde sú turisti a môžeš si ísť pozrieť koraly aj sám. Miesta výskytu korytnačiek, rybičiek a koralov majú označené bielymi a červenými bójkami :).

  • Ostrov Virgin Island je len malý čistý ostrovček z piesku. Cestou na tento ostrovček uvidíš vo vode kopec hviezdic ale plávať a šnorchlovať sa tu nedá.

TIP: Ostaň na prvom ostrove Balicasag Island a radšej si to poriadne uži s korytnačkami. Korytačky sa vynárajú aby sa nadýchli. Je to úžasné! Ak sa dá nenaháňaj ich, keď sa chcú nadýchnuť, ani tebe by sa to nepáčilo.  A hlavne ich nechytaj!

Pozn.: Zbal si šnorchel a niečo pod zub. Mokrého ťa na ľodi cestou späť fajne prefúka, zober si aj suché oblečenie.

Pozor! Máš možnosť ísť pozorovať delfíny ak sa dohodneš na skorom rannom výlete – ale to vynechaj, ide skôr o naháňanie delfínov, žiaden dobrý pocit si z toho neodnesieš.

Z Panglao/Bohol môžeš pokračovať až na ryžové polia a cestou sa zastaviť na vodopádoch:

  • Baclayon – socha
  • Pahangog Falls, Dimiao
  • Can-umantad Falls, Candijay
  • Cadapdapan Rice Terraces – ryžové terasy
  • Anda – pláž s bielym pieskom, kryštálovou vodou a podmorským svetom

Alebo sa ubytovať rovno na pokojnej pláži Anda beach, pokojná pláž s čistými vodami s krásnym podmorským svetom. Je to tiché romantické miesto ideálne pre dvojice. Môžeš navštíviť:

  • Basdio – morská rezervácia
  • Lamanok Cave na Lamanok Island a prejsť sa po čistom drevenom moste ako z filmu 🙂

Cestou na Chocollate Hills - Čokoládové kopce

Ostrov Sequijor

Ostrovu Sequijor hovorí sa o ňom aj ako o mystickom ostrove pre  „Esla del Fuego“ pre svoje svetlušky 🙂 a zvláštnu energiu. Prejdeš ho za jeden deň na skútri vhodní aj pre začiatočníkov.  Najlepšie obdobie na návštevu ostrova je obdobie prílivu. Môžeš ostať ubytovaní v San Juan, kde je väčšina turistou a mesto je vybavené reštauráciami, barmi, požičovňami.

TIP: budeš potrebovať topánky do vody hlavne v období odlivu – pozor na ježkov.

Najkrajšie miesta:

  • Paliton Beach
  • Starý Balete strom
  • Lagaan Falls
  • Cambugahay Falls
  • Salagdoong Beach s mostíkom do mora 6 a 11 m vysokými. Pozor či je príliv!
Maremigmeg Beach

Ostrov Palawan

Ako sa dostať na ostrov Palawan:

  • Z ostrova Bohol z letiska Panglao International Aiport domácim letom na letisko El Nido na ostrove Palawan, ktorý si kúpiš len cez net ……… rezervuj si letenky dopredu. My sme ich kupovali 3 dni dopredu :).
  • Letieť do Puerto Princesa, kde môžeš ostať pár dní a odtial ísť autobusom do El Nida.

Ostrov Palawan môžeme rozdeliť na  tri najzaujímavejšie turistické oblasti, ktoré sa oplatí navštíviť:

 

Ostrov Palawan Filipíny

 

 

  • El Nido (má vnútroštátne letisko Lio Port)

    Sa nachádza na severnom cípe ostrova Palawan. Centrum diania je v meste s rovnakým názvom El Nido, ktoré má Calaan beach.

  • Puerto Princesa (má vnútrošnátne letisko Puerto Princesa)

  • Coron

Sa nachádza na južnom cípe ostrova Palawan.

Oblasť El Nido

Ostrov Palawan

Oblasť El Nido je časť ostrova Palawan.

Do El Nida sa dostaneš: 

  • Do El Nida – Lio Airport môžeš priamo letieť domácimi airolinkami z ostrova Burano. Letenky sa dajú kúpiť len online a môžeš si ich kúpiť pár dni pred odletom tu –
  • Do El Nida sa dostaneš autobusom z Puerto Princessa

Doprava: Odporúčam prenajať si motorku  za 400 PHP / deň, ktorou môžeš prejsť celý ostrov a všetky pláže na ostrove.

El Nido Tour

 

 

Centrum diania v El Nido je v meste El Nido s plážovým prístavom Calaan beach. Táto meská pláž nie  je vhodná na kúpanie. Je to fotogenická pláž s množstvom lodiek, ktorými ťa zoberú domáci na výlety po okolitých ostrovoch s plážami, lagúnami, jaskyňami a podmorským svetom.

Island Hopping Tours

Na tieto výlety, ktoré sú rozdelené na trasy A, B, C, D, ťa vezmú domáci a môžeš si ich užiť buď v skupinke alebo aj ako súkromný trip.

Mesto El Nido je centrum diania v oblasti El Nido na Palawan. EL Nido nemá pláž vhodnú na kúpanie, ale je to centrum diania a všetko máš po ruke. Ak si prenajmeš skúter 400 PHP/ deň tak za 10 min. si na pláži , ktorá je piesočnatá. Najbližšie máš Maremegmeg Beach.

Reštaurácie:

Taste Vegan Cafe – zdravé jedlo, bowl a dobrý internet.

Gusto Gelato – zmrzlina a dezerty v skvelej cene

Frendz – rôzna kuchyňa super kvality a dobrý internet. Veľmi spoločenské miesto, môžeš spoznať nových ľudí.

Ubytovanie v meste El Nido: Odporúčam ti rezervovať aj niekoľko dní dopredu, aby ti neostali len tie „špinavé“ alebo tie „drahé“.  Najlepšie ubytovanie v meste El Nido:

  • Hostely: Happiness a Frendz
  • Hotely:
  • Luxuné hotely: Vellago Resort

Duli beach je dlhá široká pláž najďalej od mesta El Nida a je to domáca surferská pláž. Odporúčam ju navštíviť len ak máš surferské plány :), surf aj lekcie surfovania si zaplatíš priamo na pláži.  K pláži vedie dlhá hrbolatá cesta, bez akejkoľvek úpravy – takže ak ideš skútrom máš sa na čo tešiť :D.

Verde Safari Beach je veľmi blízko čisto domáca pláž.

Jedlo: Nedoporučujem jesť u domácich. Doneste si pre istotu svoje jedlo.

Duli Beach Surferská plaż

Nacpan pláž je dlhá a široká pláž so zátokou a zeleňou. Vedie k nej dlhá cesta striedajúce časti s výmolmi.  Nie je to až moc turistická pláž, ale na pláži sú reštaurácie s lehátkami, kde sa dá najesť. Vstup 50 PHP/ osoba.  Sú na nej dlhé vlny vhodné na bodyboard.

Pozn.: Za mňa má táto pláž najlepšiu atmosféru a je na nej super energy. Určite na celý deň!

Blízko letiska Lio Aiport máš dlhú a širokú Lio Beach, ktorá má v strede dlhé mólo do mora.  Mólo akoby rozdelovalo pláž na časť, kde to žije a na kludnejšiu časť vhodnú pre oddych.

Lio beach je také niečo ako Európske „letovisko“. Pláž je veľká, chladnejšia s množstvom paliem a je  dobre vybavená reštauráciami, barmi, resortmi a hotelami a rôznych „kútikov“ kde sa môžu deti vyhrať.

Ak hladáš niečo na Európskejší štýl určite ti odporúčam ostať práve na tejto pláži, kde máš noazaj pohodlie a všetko po ruke. Vhodné pre rodiny s deťmi.

Mesto El Nido je vzdialené cca 20 min. skútrom.  Môžeš využiť aj pravidelnú kyvadlovú dopravu, ktorá chodí každú hodinu.

Jedlo:

Shaka Café

El Nido Grill

Lio Eco-Trai View Deck

Môžeš si spraviť výlet na vodopády Nagkalit Waterfalls a Bulalacao Waterfalls a pozrieť jaskyňu Ille Cave.

Ak si nadšený z výhladu na okolité ostrovčeky tak neváhaj a požič si kajak cca 1000 PESO/deň. V Art Cafe El Nido si môžeš požičať priesvitný kajak, cez ktorý sleduješ podmorský farebný svet ostrovčekov. Nezabudni si vziať šnorchel a veci na prezlečenie. Na ostrovy si nemôžeš vziať plastové flašky! a nikde nenechaj žiaden odpad! práve naopak, pozbieraj ho :).

Taraw Cliff v El Nido je najvyšším vrcholom v meste s najlepšou vyhliadkou na celom ostrove Palawan na mesto a oceán.

Dostaneš sa na vrchol len so sprievodcom zo spločnosti El Nido Via Ferrata, kde dostaneš aj prilbu a postroj. Cena 400 PESO/osoba. Stúpaš  a ideš cez vysunutý most celkom ľahkým terénom cca 30 min.

Corong Corong beach je skôr prístav pre lodičky. Keď nie je odliv, dá sa aj kúpať. Pláž je piesočnatá ale vstup do mora je dosť kamenistý.

Na začiatku Corong Corong máš  El Nido Publik Market s čerstvým ovocím, zeleninou ale aj rybami.

Ubytovanie: Corong Corong je oblasť v ktorej nájdeš množstvo dobrého ubytovania s bazénmi a výhladom na more. Je blízko centra diania mesta El Nido a blízko máš aj piesočnatú pláž na kúpanie Maramegmeg Beach.

Reštaurácie:

Bella Vita –  pizza

The Cavern – zdravé jedlo, dobré raňajky a bowl a dobrý internet

Gandhi’s  Revenge – indické jedlo

Je to pláž známa svojím „rohom“, ktorý sa volá podla reštaurácie Las Cabanas/Las Cabans beach z ktorej môžete sledovať  jeden z NAJ západov slnka v El Nido. Na pláži je 750m dlhý Ziplain ponad more za 50/70 PHP.

Vstup na pláž je už Európsekoho typu otvoreného obchodného centra, ktoré ponúka masáže, hry, jedlo a obchodíky s oblečením. Pláž je dlhá s jemným pieskom a dobrými barmi s výhladom na more. Je vhodná pre rodiny s deťmi s dlhým piesočnatým vstupom do mora.

TIP: Lepšia volba na ubytovanie ako v meste. V meste nemáš piesočnatú pláž na kúpanie. Do mesta sa dostaneš za chvílu na skútri prenajatom za 400 PHP/ deň, alebo ťa vezmú domáci, ktorí stoja na každom rohu za 100 PHP/ jedna cesta.

Jedlo:

The Cavern – vegan a bowl, dobrý internet

Ubytovanie:

El Nido Royal Palm Inn – je to v polovici medzi mestom El Nido a piesočnatou plážou Maremigmeg Beach s najkrajším západom slnka.  Tiež máš kúsok Corong Corong beach a miesty trh.

Maremigmeg Beach

oblasť Coron

časť ostrova Palawan 

Coron sa dá rozdeliť na 3 významné časti svojimi plážami a podmorským svetom.

  • CORON TOWN PROPER je mestom Coronu a máš tu všetky reštaurácie, bary, potápačské centrá. Je to najlepší východiskový bod pre výlety po okolitých ostrovoch, zátokách, lagoonach, ktoré máš rozdelené na trasy A, B, C, D, ktoré prejdeš s domácimi na ľodi. 
  • BUSUANGA je časť známa svojími krásnymi plážami, ktorá funguje ako východiskový bod pre výlety po ostrove Coron.  Culion ostrov na ktorý chodí aj trajekt, ostrov Bulalacao, ostrov Banana a ostrov Bulog Dos.

Ubytovanie:

Bakawan Hostel

Two Seasons Hotel Bayside: s najkrajším bazénovým výhladom na celý Coron.

Funny Lion:

Casa Fidelis Resort, ktorý zahrňuje všetky súkromné známe výlety po okolitých ostrovoch. Nič nemusíš plánovať, všetko ti ukážu a zariadia za teba.

 

Čo navštíviť na Corone

Coron town Proper je mestom Coronu a máš tu všetky reštaurácie, bary, potápačské centrá. Je to najlepší východiskový bod pre výlety po okolitých ostrovoch, zátokách, lagoonach, ktoré máš rozdelené na trasy A, B, C, D, ktoré prejdeš s domácimi na ľodi. 

Najlepšia výhliadka na epický ostrov na ktorú vyšlapeš 721 schodov.

20 min. jazdy od mesta Coron je horký prameň slanej vody, ktorý si užiješ hlavne pri zapadajúcom slnku a chladnejšom večere.

Skeleton Wreck je 25m dlhá japonská loď, potopená cez 2 svetovú vojnu americkým letectvom. Úžasné miesto pre potápanie a šnorchlovanie. 

Jezero Barracuda je vysnívaný podmorský svet, ku ktorému ideš cez zubaté skaly.  Sladkovodné jazero s podvodnými útesmi. 

Tour C je hlavne o plážach. Nestretnete na nej veľa turistov, čiže ideálna pre oddychový deň.

Tour D je hlavne o šnorchlovaní, kde uvidíš vrak lode, odýchneš si na piesočnom ostrove. Trasa kde nie je veľa turistov.

Kayanganské Jazero je sladkovodné jezero s krištálovo čistou vodou. Je nestkučoné svojími skalnatími útvarmi. Ak máš pár dní času oslov expedičnú výpravu Big Dream Boat Man, ktorá je iná ako bežne dostupné výlety na ostrove a vyhneš sa s nimi davom bežných výletov.

 

Jazero Barracuda je známe svojími ostrími skalami ako z iného sveta nad a pod hladinou.

Čierny ostrov blízku Busuanga, známy ako ostrov Malajon. Je na ňom veľa krásnych jaskýň a bielych odlahlých pláží.

Je jeden z najlepších útesov Coronu. Skvelé miesto pre freediving.